4 LEKOVITE BILJKE KOJE SE MORAJU NAĆI U VAŠEM DOMU: Na neke od njih ne biste ni pomislili
Lekovito bilje, Foto: Profimedia

LEKOVITO

4 LEKOVITE BILJKE KOJE SE MORAJU NAĆI U VAŠEM DOMU: Na neke od njih ne biste ni pomislili

Vaš imunološki sistem biće vam zahvalan

Objavljeno:

Jednostavan čin vrtlarenja, koji zahteva fokus, kritičko razmišljanje i planiranje, poboljšava kognitivne funkcije, a posebno za starije osobe. Jesi li spremna za kopanje? Započni s ove četiri lekovite biljke koje se lako uzgajaju.

Majčina dušica

Osnovni začin u mediteranskim, karipskim, srednjoameričkim i drugim kuhinjama - a da ne spominjemo biljne vrtove - ovaj član porodice nane raste u raznim regijama i uspeva u sunčanim, manje vlažnim uslovima. Bogat je timolom i drugim esencijalnim uljima i spojevima koji podržavaju imunitet te mogu zaštititi od virusnih infekcija. Eterična ulja u timijanu takođe pomažu pri ublažavanju kašlja i olakšavaju disanje.

Origano

Podreklom iz Evrope, ovaj mirisni član porodice nane dobro uspeva u raznim klimatskim uslovima, što ga čini savršenim dodatkom bilo kojem vrtu. Karvakrol, limonen i drugi antioksidatni spojevi, koji daju origanu prepoznatljiv okus i miris, takođe štite od virusa, bakterija i drugih patogena. Istraživanja pokazuju da ovi spojevi smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i mogu se boriti protiv patogena otpornih na antibiotike.

Matičnjak

Poznata i kao Melissa officinalis, matičnjak je još jedan evropski starosedilac koji se lako uzgaja u vrtovima. Matičnjak se tradicionalno koristi za lečenje stresa i nesanice, a istraživanja pokazuju da može pogodovati i zdravlju imunološkog sistema. Bogat je raznim fitokemikalijama koje deluju antivirusno, antibakterijski i protuupalno. Istraživanja sugerišu da esencijalno ulje matičnjaka može inhibirati razmnožavanje virusa gripe, a ekstrakti pojačavaju aktivnost imunološkog sistema.

Ruzmarin

Jedan od najmoćnijih dodataka bilo kojem biljnom vrtu, ovaj aromatični zimzeleni grm koristi se hiljadama godina i u kulinarstvu i u medicini. Poreklom je iz Mediterana, ali je relativno izdržljiv u hladnoj klimi i dobro uspeva u raznim regijama. Ruzmarin je bogat rozmarinskom kiselinom, karnozolom, karnoznom kiselinom i drugim antioksidantnim spojevima koji smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

(Espreso, Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.