TREND DEPILACIJE BRUSNIM PAPIROM ŠIRI SE MREŽAMA POPUT MUNJE: Alarmantno upozorenje: "NIKAKO ne radite!"
Depilacija brusnim papirom, Foto: Printscreen/TikTok

VEROVALI ILI NE

TREND DEPILACIJE BRUSNIM PAPIROM ŠIRI SE MREŽAMA POPUT MUNJE: Alarmantno upozorenje: "NIKAKO ne radite!"

Novi Tiktok trend

Objavljeno: 13:15h

Na društvenim se mrežama mogu pronaći zaista svakakvi beauty trikovi - od povećanja usana trljanjem čili papričica, pa do senčenja lica uz pomoć ukosnice ili nanošenja rumenila preko kašike - za svaki problem samo na TikToku postoji stotine različitih rešenja, pa ni uklanjanje dlačica nije izuzetak.

U moru suludih trendova na koje će većina samo odmahnuti rukom, tu i tamo se pojavi i trend u čiju se učinkovitost kunu hiljade korisnica, a jedan je takav na društvenim mrežama stekao milione pristalica: reč je o 'depiliranju' brusnim papirom.

Ako upišete ključne reči brzo ćete na TikToku pronaći neki video u kojem neka devojka agresivno noge i ruke trlja šmirgl papirom, ali prema dermatologinji dr Whitney Bowe, to što deluje ne znači i da je preporučljivo.

- Da, taj je trik u trendu jer deluje u uklanjanju dlačica, ali bi li ga ikad preporučila? Apsolutno ne! - rekla je za Mind Body Green. Brusni papir naime deluje tako da guli dlačice i kožu, ali dr Bowe napominje da njegovim trljanjem o kožu radite tri stvari koje ne želite:

1. Oslobađanje histamina iz kože

Histamin je deo normalnog imunološkog sustava kože, pa kad dodirnemo nešto na što smo alergični, koža oslobađa histamine mastocite, nakon čega se javlja svrbež.

2. Ugrožavanje kožne barijere

Brusni papir oštećuje kožnu barijeru (sposobnost da deluje kao živi štit) i povećava nešto što se naziva transepidermalni gubitak vode, što znači da će koža biti nezdravo suha.

3. Povećavanje šansi za hiperpigmentaciju

Tamne se mrlje mogu pojaviti na bilo kojem delu tela, a intenzivna trauma kakva nastaje struganjem kože takođe uzrokuje hiperpigmentaciju jer se tako potiče stanice da luče što više pigmenata, objašnjava lekar.

- To što nešto deluje nije dovoljan razlog da se i primenjuje na vlastitoj koži - rekla je dr Bowe u svom TikTok videu i naglasila:

- Ako želite ukloniti dlake s tela, držite se radije brijanja i depilacije.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso, Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.