7 GREŠAKA KOJE SVI PRAVITE PRILIKOM FARBANJA ZIDA, NISTE IH NI SVESNI: Vreme je da postanete PROFESIONALAC
Foto: Profimedia

obratite pažnju

7 GREŠAKA KOJE SVI PRAVITE PRILIKOM FARBANJA ZIDA, NISTE IH NI SVESNI: Vreme je da postanete PROFESIONALAC

Farbanje svima predstavlja muku, ali uz nekoliko trikova to ne mora biti tako

Objavljeno: 10:38h

Ne postoji ništa poput potpuno novog sloja boje koji će transformisati sobu. Ali s velikim izborom boja i toliko potencijala za greške, čak i najspremniji moler može u procesu pogrešiti.

Pronašli smo nekoliko jednostavnih rešenja za uobičajene pogreške u farbanju zidova, tako da sledeći put kad se odlučite na promenu, možete izbeći te zamke:

Koristite pogrešne kistove

Ako se prilikom farbanja osećate kao da je u pitanju borba, a ne zabava, vrlo verovatno farbate krivim alatom ili vam sam alat više nije upotrebljiv.

Kistovi s prirodnim vlaknima tako će teže pokrivati zidove lateks bojom na bazi vode.

Iako kvalitetna četka puno znači, postizanje glatkog, profesionalno obojenog zida započinje određivanjem odgovarajućeg alata za posao. Kistovi s prirodnim vlaknima su najbolji za boje na bazi ulja. Sintetičke četke, izrađene od najlona i poliestera, savršeno se slažu s lateks bojom na vodenoj bazi.

Predugo ostavljate zaštitne trake

Za čiste linije i oštre rubove nužna je zaštitna traka. Trakom se osiguravaju rezultati profesionalnog rada, ali ako ih predugo ostavite na zidu, prilikom skidanja trake možete skinuti i okolne komadiće stvrdnute boje.

Idealno bi bilo da traku uklonite otprilike sat vremena nakon što završite s farbanjem. Ali ako ste ju predugo ostavili na zidu i prilikom odlepljivanja trake ste primetili da se skidaju i komadići boje, ne očajavajte.

Uzmite žilet i njime nežno prođite uz rub trake pre skidanja. Takođe možete pokušati koristiti fen za zagrevanje i otpuštanje ljepila na traci te ju polako skidajte sa zida.

Ne uzimate u obzir vremenske prilike

Boja ne podnosi ekstremne temperature, stoga je bitno obratiti pažnju na prognozu. Visok nivo vlage usporiče vreme sušenja boje na bazi vode.

Temperatura smrzavanja sprečava ravnomerno sušenje boje, što uzrokuje pucanje i ljuštenje. Zbog ekstremne vrućine boja će se pretvoriti u mjehuriće ili će se prebrzo osušiti, ostavljajući vam neravnomeran sloj boje na zidu.

Zaboravili ste na primer

Pri prelasku iz tamne boje u svetliju, temeljni premaz postaje neprocenjiv u sprečavanju probijanja stare boje.

Na primer, drvo prirodno sadrži tanine koji mokri migriraju na površinu, uzrokujući mrlje i promenu boje. Ovaj problem možete rešiti zatvaranjem drva temeljnim sredstvom za blokiranje tanina pre lakiranja.

Ostao vam je trag boje na stropu

Prostor na kojem se zid spaja sa stropom mora se precizno ofarbati. Kada se borite s ovim uskim prostorom lako je valjkom dotaknuti strop i ostaviti sloj boje na njemu.

Ako je boja još uvek mokra, odmah poprskajte neko sredstvo za čišćenje prozora i obrišite. Najbolji način za izbegavanje ovog problema je oblepiti rubove stropa trakom te vrh zida, uz strop, farbati kistom.

Niste napravili pripremu glatke površine

Na ovakvim površinama ljudi često ne naprave pripremu, a zbog karakteristika takve površine teško ju je obojiti (boja se ne prima i ostaje u sitnim kapljicama). To se lako može popraviti brušenjem sjajnog završnog sloja kako bi se boja imala za nešto primiti.

Brušenje treba slediti temeljito čišćenje kako biste se rešili preostalih čestica.

Farbate tapete vodenom bojom

Farbanje preko tapeta nije teže nego farbanje bilo kojeg drugog zida, ali postoji jedna specifičnost, piše Real Simple. Boje i temeljni premazi na vodenoj bazi mogu ponovno aktivirati ljepilo za tapete, zbog čega će nastati mjehurići ili će se boja početi ljuštiti.

Umesto toga, upotrebite temeljni premaz na bazi ulja kako biste sprečili probleme s pravilnim prianjanjem boje.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso, 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.