MUKU MUČITE ZBOG NEZDRAVE HRANE? Postoji način pomoću kojeg možete DA POBEDITE ZAVISNOST
Nezdrava hrana, Foto: Profimedia/Ilustracija

NEZDRAVA HRANA

MUKU MUČITE ZBOG NEZDRAVE HRANE? Postoji način pomoću kojeg možete DA POBEDITE ZAVISNOST

Nekoliko saveta kako da zamrzite nezdravu hranu uz pomoć nekoliko trikova.

Objavljeno: 20:33h

Zavisnost koju stvara nezdrava hrana stvarno postoji iako zvuči nerealno. Studije su pokazale da ljudi žude za nezdravom hranom zbog čega je pokušaj da je ne jedemo komplikovan. Ali ne očajavajte jer postoji način kako da se odreknete ovog nezdravog "zadovoljstva".

Portal MotivationGrid donosi nekoliko saveta kako da zamrzite nezdravu hranu uz pomoć nekoliko trikova.

1. Shvatite svoju psihu

Ovo je najvažniji korak jer niko ne može shvatiti vaš proces razmišljanja osim vas samih. Da li žudite za šećerom ili brzom hranom? Pomfritom ili šejkovima? Kada dobijete odgovor, pomoći će i to da vam ta hrana ne bude u vidokrugu.

Prvo što trebate uraditi jeste ukloniti tu hranu iz kuhinje i ostave. Ukoliko žudite za slatkim, uvek u blizini imajte voće, orahe i proizvode od celovitih žitarica koje ne sadrže više od pet sastojaka.

Ukoliko je neki fast-food blizu vašeg posla i prolazite pored njega kada krenete na posao, promenite rutu kojom se krećete. Takođe, nemojte izlaziti s prijateljima na mesta gde se prodaje nezdrava hrana i nećete morati da dolazite u sigurno iskušenje.

2. Stvaranje plana igre za mržnju prema nezdravoj hrani

Plan igre uvek deluje bez obzira koju vrstu akcije nameravate da sprovedete u svom životu. Stvar je u tome da, kada imate ideju, skloni ste da je sledite, umesto da radite bilo šta nasumično. Kupovinu namirnica počnite s listom na kojoj se nalazi zdrava hrana.

Upravo ta lista pomoći će vam da budete podalje od nezdrave hrane. Obavezno se držite dalje o centralnih prolaza jer su tu prerađeni i zapakovani proizvodi, dok su napred oni sveži kojih se trebate držati.

Planirajte svoj obrok od predjela, glavnog jela i deserta. To će vam pomoći da se držite zdrave dete. Kuvajte i učinite taj proces zanimljivijim. Takođe, planirajte dan ranije šta ćete jesti na poslu.

3. Razumna namera da prestanemo da jedemo nezdravu hranu

Plan je beskoristan ako ne uključuje ispravnu akciju. Zdrava hrana neće doći sama na vaša vrata i skuvati se. Morate se pokrenuti kako bi se i situacija pokrenula. Rešite se sve nezdrave hrane u frižideru i u kući. Ponavljajte u sebi da je kraj konzumiranja nezdrave hrane put ka vašem zdravlju i sreći.

4. Žvaćite više, jedite manje

Da li ste znali da ako izdvojite određeno vreme za jelo, više je šansi da ćete pojesti manje. Pa čak iako je reč o nezdravoj hrani. Vreme koje potrošite na žvakanje hrane produžava broj minuta vašeg obroka, a istraživanje je pokazalo da 20 minuta nakon što počnete jesti stomak daje signal da je pun.

Zato, pokušajte da žvaćete hranu 20 minuta. Za ovo je potrebna vežba, ali vremenom postane navika.

5. Obratite pažnju na boje i okruženje

Možda ste primijetili da McDonald's koristi samo crvenu i žutu. Ove boje uz narandžastu, izazivaju glad i teraju nas da još jedemo. Pobrinite se da okruženje u kojem jedete nema ove boje. Čak ni pribor za jelo ne sme biti tih boja.

Odlučite se za tanjire i pribor za jelo koji nisu neobični i koji su dosadni jer tako nećete uživati posebno. Koristite manje tanjire kako biste uzimali manje količine hrane.

Foto: Shutterstock

6. Tekstura i boja hrane

Razlog zbog kojeg fast food izgleda neodoljivo je taj što hrana ima dosta boja, različitih struktura i dizajna, zbog toga zdravu hranu trebate učiniti zanimljivijom. Servirajte je u što više boja i tekstura i pobrinite se da imate i slano i slatko kao bi vaša čula bila zadovoljna.

7. Što više znate manje ćete jesti nezdravu hranu

Pogledajte videa i čitajte kako biste saznali na koji način se sprema nezdrava hrana i želećete da prestanete da je jedete bez ikakvih napora. Jeste li znali da se roza i crvena boja koriste od insekata? Mnoge druge grube činjenice mogu vam pomoći da prevladate zavisnost o nezdravoj hrani.

8. Imajte "cheat" dane

Da, to je potrebno. Niko vam ne predlaže da u potpunosti i zauvek odustanete od nezdrave hrane jer je to nemoguće. Imajte jedan "cheat day" (prevara) u sedmici ili 10 dana. To će vam pomoći da se ostale dane držite podalje od nezdrave hrane.

"Da, smanjenje unosa nezdrave hrane možda izgleda kao najteža stvar sada, ali vežbom do savršenstva - možete to. Sve je do uma i varanja svog mozak da veruje u druge obrasce. Samo budite sigurni u vlastitu volju i pobedićete naviku konzumiranja nezdrave hrane zauvek", navodi portal MotivationGrid.

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.