KOPRIVA EFIKASNO SNIŽAVA PRITISAK! Kako da iskoristite ovu biljku na najbolji način?
Kopriva, Foto: Pritnscreen

recept

KOPRIVA EFIKASNO SNIŽAVA PRITISAK! Kako da iskoristite ovu biljku na najbolji način?

Od mlade koprive možete da napravite i smuti, a potrebni su vam: kivi, banana, šaka listova koprive i 2,5 dl vode

Objavljeno:

Koprive se čuvamo kada šetamo po prirodi, jer opasno žari, ali ona je prirodni diuretik koji pomaže telu da izbaci prekomernu količinu tečnosti i soli, što snižava pritisak...

Kopriva je sjajan lek protiv reumatskih bolova i artritisa, otežanog mokrenja, oboljenja jetre, žuči i slezine. Osim toga, koristi se i za podizanje nivoa gvožđa u krvi, olakšavanje probave, ublažavanje dijareje, lečenje hemoroida i kolitisa (zapaljenje creva).

Reguliše i nivo šećera u krvi, pa se nalazi u mnogim čajnim mešavinama koje koriste dijabetičari, ali ima primenu i u lečenju hroničnih dermatoloških oboljenja poput ekcema, akni i prekomernog opadanja kose. Kopriva je moćan čistač organizma, smanjuje nivo holesterola u krvi i pomaže u borbi protiv sezonskih alergija.

Kada treba biti oprezan

Ipak, u retkim slučajevima kontakt s njom može da izazove opasnu alergijsku reakciju. Takođe, trudnice ne bi trebalo da je konzumiraju jer kopriva može da izazove grčenje materice, što povećava rizik od pobačaja.

Ako pijete lekove protiv zgrušavanja krvi, protiv dijabetesa, za snižavanje pritiska ili diuretike, budite pažljivi sa koprivom. Sa ovim lekovima kopriva može da uđe u interakciju, pa može, na primer, da pojača delovanje diuretika.

Kako se koristi?

Dve kašičice sušene koprive prelijte sa 2 dl vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte dva do tri puta dnevno. Ovaj čaj rešiće sve probleme s ekcemom, glavoboljom, mokraćnim kanalima, želucem, anemijom… Možete da ga pijete i kada vas muče virusne ili bakterijske infekcije.

Zeleni smuti

Od mlade koprive možete da napravite i smuti, a potrebni su vam: kivi, banana, šaka listova koprive i 2,5 dl vode.

Ubacite sve sastojke u blender i miksajte 20 do 30 sekundi. Za bogatiji ukus i više hranljivih sastojaka ubacite i malo kelja i/ili peršuna, a umesto kivija možete koristiti pomorandžu ili jabuku.

(Espreso/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.