IMA SAVRŠENO TELO, A SAD JE PODELIO ŠTA JEDE: Ima 5 OBROKA, uključujući i NUTELU! (VIDEO)
Izrael Adesanja u akciji, Foto: Profimedia

sportski nutri savet

IMA SAVRŠENO TELO, A SAD JE PODELIO ŠTA JEDE: Ima 5 OBROKA, uključujući i NUTELU! (VIDEO)

Tu se nalazi i jelo poput proteinskih palačinaka od banane i čokolade sa umućenim jajima i slaninom. Sve umereno, zar ne?

Objavljeno:

Borilačke veštine, u zavisnosti od kategorije, zahtevaju određenu telesnu težinu koju je neophodno održavati. Kada je o planu ishrane reč, dosta toga se svodi na rehidraciju, ali dijeta i ishrana takođe imaju važnu ulogu, ne samo za dostizanje neophodne težine tj. telesne mase, već je neophodno da svako od njih bude sit, zadoovljan, zdrav i srećan u samom ringu.

O tome govori Džordan Sulivan, The Fight Dietician, u prevodu "Ishrana boraca". Radeći sa nekim od najboljih UFC sportista na svetu, momcima poput UFC šampiona Izraela Adesanja i Alekandera Volkanovskog, Sulivan godinama sastavlja tzv. "dijetu za dan borbe". Nedavno je na TikTok-u objavio detaljnu ishranu borca Adesanje, i to obrok po obrok onoga što će pojesti na sam dan kada se održava meč.

Naime, govorimo o 5 obroka i užinom pre meča, koji se sastoje od puno proteina i „8 do 10 grama ugljenih hidrata po kilogramu“. Tu se nalazi i jelo poput proteinskih palačinaka od banane i čokolade sa umućenim jajima i slaninom. Sve umereno, zar ne?

Džordan Sulivan, Obroci
foto: Printscreen/TikTok

Prvi obrok - Ovas

Za početak: doručak bogat vlaknima, koga rehidrirane ovsene pahuljice, pomešane sa jagodama, bananama i čokoladnim dražejama. Pahuljice se preko noći potopljene u vodi, što pomaže razgradnji skroba u njima i smanjuje procenat fitinske kiseline. Ovako pripremljene ovsene pahuljice olakšavaju telu da iskoristi njihove hranljive sastojke, a takođe su lakše svarljiva u poređenju sa trenutno pripremljenom ovsenom kašom.

Džordan Sulivan, Obroci
foto: Printscreen/TikTok

Obrok dva - Proteinske palačinke od banane i čokoladnih dražeja (sa jajima i slaninom), i to je prvi veliki unos proteina

U zavisnosti od toga kako se osećaju Sulivanovi sportisti, mogu da biraju da jedu samo palačinke ili će uz njih dodati i jaje sa slaninom. I proteinske palačinke i jaja su odlični izvori proteina, i iako 70% kalorija u slanini potiče od masti, dobar je izvor proteina za ove sportiste.

Džordan Sulivan, Obroci
foto: Printscreen/TikTok

Obrok tri - Terijaki piletina, pirinač i krompir

Terijaki piletina je prvi oblik piletine koji se jede uz pirinač i krompir koji su prepuni ugljenim hidratima, tako da borcu održavaju nivo energije tokom dana. Istovremeno, piletina je glavni izvor proteina za borce, a terijaki piletina je niskokaloričan i ukusan način pripreme ovog jela, bogatog natrijumom.

Džordan Sulivan, Obroci
foto: Printscreen/TikTok

Obrok četiri - Piletina na roštilju sa medom i divljim pirinčem

Drugo jelo od piletine koje Sulivan služi svojim borcima je pileće meso sa medom i divljim pirinčem. Divlji pirinač je manje kaloričan, ima duplo više proteina od belog ili smeđeg pirinča. Med je, u ovom slučaju, neophodan jer je pravo sportsko gorivo jer ima isti učinak kao glukoza (šećer u većini komercijalnih energetskih gelova).

Džordan Sulivan, Obroci
foto: Printscreen/TikTok

Obrok pet - Slatka čili piletina i pirinač

Poslednje Sulivanovo jelo od piletine je slatka čili piletina. Crveni čili su jedan od glavnih sastojaka slatke čili piletine, a poznato je da pruža mnoštvo blagodati, uključujući: pomoć u borbi protiv bolova, protivupalno dejstvo i poboljšanjecirkulacije krvi. Drugi ključni sastojak slatkog čilija je sirće, za koje se smatra da je veoma dobro za probavni sistem.

Džordan Sulivan, Obroci
foto: Printscreen/TikTok

Užina pre samog meča - pirinčane galete, nutela, banana i med

Pre nego što pošalje svoje borce u Oktagon, Sulivan im daje pirinčane galete, nutelu, bananu i med. Već smo govorili o upotrebi meda kao prirodnog energetskog gela, a nutela je još jedno dobro poznato i dobro korišćeno energetsko gorivo. Isto se može reći i za pirinčane galete koji se široko koriste u biciklizmu jer sadrže puno ugljenih hidrata i vrlo malo masti. Savršeno kada sportisti treba puno energije, ali ne želi da mu se obrok uvali u stomak.

Bonus video:

03:38

AKO ŽENA MOŽE DA VODI DRŽAVU, ŠTO NE BI MOGLA DA VOZI TRAMVAJ?! Upoznajte NEVENU, prelepu vozačicu tramvaja

(Espreso/Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.