MEKENZI SKOT DALA MILIJARDE U DOBROTVORNE SVRHE, A BOGATSVO SE UVEĆAVA: Bezosovoj bivšoj ženi krenulo nakon razvoda
Mekenzi Skot, Foto: Profimedia

FILANTROP

MEKENZI SKOT DALA MILIJARDE U DOBROTVORNE SVRHE, A BOGATSVO SE UVEĆAVA: Bezosovoj bivšoj ženi krenulo nakon razvoda

To je treći krug glavnih, filantropskih poklona koji nisu vezani za žice, a koji se zajedno nadmeću sa dobrotvornim doprinosima najvećih fondacija

Objavljeno:

Mekenzi Skot, milijarderka filantrop poznata po svojim improvizovanim donacijama od više miljarde dolara u dobrotvorne svrhe i razne akcije, objavila je u utorak da je dala 2,7 milijardi dolara za 286 organizacija.

To je treći krug glavnih, filantropskih poklona koji nisu vezani za žice, a koji se zajedno nadmeću sa dobrotvornim doprinosima najvećih fondacija.

Skot, bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, napisala je u postu Medium da su ona i njen suprug Den Dževet donacijama omogućili primaocima da nastave sa radom i kao "signal poverenja i ohrabrenja" njima i drugi.

I u svojoj najavi je jasno stavila do znanja da je muči sve veća koncentracija ogromnog bogatstva među malim delom pojedinaca. Ona i Dževet su sarađivali sa timom istraživača i savetnika za filantropiju "da bi poklonili bogatstvo koje su omogućili sistemi kojima je potrebna promena".

"U ovom naporu," rekla je, "upravljamo ponižavajućim uverenjem da bi bilo bolje da nesrazmerno bogatstvo ne bude koncentrisano u malom broju ruku i da rešenja najbolje dizajniraju i sprovode drugi".

Skot je 2020. objavila dve slične najave iznenađenja u kojima je donirala kombinovanih 6 milijardi dolara za pomoć COVID-19, rodnu ravnopravnost, istorijski crne fakultete i univerzitete i druge škole. Slično organizacijama koje je prošle godine izabrala za primaoce, Skot je rekla da je 286 organizacija izabranih za najavu u utorak izabrano iz rigoroznog procesa istraživanja i analize. Taj je napor uključivao neprofitne organizacije koje su "orijentisane ka kapitalu" i rade u zanemarenim oblastima.

"Budući da verujemo da će timovi sa iskustvom na prvim linijama izazova najbolje znati kako novac dobro iskoristiti, podstičemo ih da ga troše kako god odluče", napisala je.

Njeno bogatstvo, koje je Forbs procenio na oko 60 milijardi dolara, samo je poraslo otkako se razvela od Bezosa 2019. godine i otišla sa 4% udela u Amazonu. Ubrzo nakon podele, 51-godišnjakinja je potpisao Giving Pledge, obavezu koju su razvili Bil i Melinda Gejts, i Voren Bafet da će najbogatiji na svetu dati većinu svog bogatstva tokom svog života ili po svojoj volji. Dževet je takođe postao potpisnik ranije ove godine.

Njihovi najnoviji primaoci kreću se od univerziteta - uključujući 40 miliona dolara po Univerzitetu Centralne Floride i Univerzitetu Teksas u San Antoniju - do grupa za raseljavanje izbeglica i umetničkih i kulturnih organizacija koje su pretrpele pad davanja jer su se donatori fokusirali na hitnije potrebe izazvane pandemijom koronavirusa.

Donacije su takođe namenjene neprofitnim organizacijama koje se fokusiraju na manjinske zajednice. Grupa Indijanci u filantropiji, primalac koji povezuje filantropske organizacije sa neprofitnim organizacijama koje vode indijanski indijanci, rekla je u izjavi da će im višemilionski doprinos pomoći u naporima da povećaju finansiranje plemenskih zajednica.

"Mekenzi Skot se ponovo posvetila radu, organizacijama koje ga preduzimaju i liderima čije su ideje često nedovoljno finansirane i previđene", rekao je Erik Stegman, izvršni direktor grupe, u izjavi. "Važno je napomenuti da je ona takođe upravo pisala čekove ovim organizacijama, ostavljajući sopstvene interese po strani i prepuštajući moć organizacijama koje finansira."

Skotova zabrinutost zbog ogromnog jaza između najbogatijih Amerikanaca i svih ostalih podvučena je u izveštaju prošle nedelje neprofitne organizacije za istraživačko novinarstvo ProPublica. Izveštava da 25 najbogatijih Amerikanaca plaća porez manje nego što to čine mnogi obični radnici, nakon što uključite porez za socijalno osiguranje i Medicare.

Oslanjajući se na podatke Poreske uprave o najbogatijim ljudima u zemlji, ProPublica je izvestila da neki od njih nisu plaćali porez na dohodak, ili gotovo nijedan, u nekim godinama. Među njima je i Skotov bivši suprug Bezos, koji, prema ProPublici, nije platio porez na dohodak 2007. i 2011. godine.

Bonus video:

04:30

ESPRESO INTERVJU: Ivana Stamenković Sindi

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.