AKO IMATE ČEST OTOK U NOGAMA, HITNO SE JAVITE LEKARU! Može kriti ozbiljan problem, a evo kako da ga sprečite
Ilustracija, Foto: Profimedia

preventiva

AKO IMATE ČEST OTOK U NOGAMA, HITNO SE JAVITE LEKARU! Može kriti ozbiljan problem, a evo kako da ga sprečite

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, jedna od 25 osoba ima problem sa bolešću limfnog sistema, što se najčešće manifestuje otokom, tzv. limfedemom.

Objavljeno:

Osećaj težine i tromosti u nogama ili što bi naš narod rekao “teške noge”, propraćene su otocima i bolovima koji mogu da nastanu naglo, najčešće posle povrede, infekcije, ujeda insekata, ali i kao posledica ozbiljnih oboljenja poput tromboze dubokih vena.

Noge
foto: Youtube printscreen

Još su Hipokrat i Aristotel pominjali sudove s a belom krvlju ili bezbojnom tečnošću koju mi danas zovemo limfa. Preko nje i limfnog sistema eliminišu se proizvodi metabolizma svih ćelija u organizmu. Laički, ali slikovito rečeno, limfa je kao reka i ona uz pomoć krvnog sistema ispira organizam od otrova koje stvaraju bakterije, virusi, paraziti, gljivice. Zato limfni sistem ima značajnu imunološko-odbrambenu ulogu u sprečavanju infekcija.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, jedna od 25 osoba ima problem sa bolešću limfnog sistema, što se najčešće manifestuje otokom, tzv. limfedemom. Otok tkiva nastaje zbog preteranog nagomilavanja limfe koja ne može normalno da otiče iz tkiva zbog oštećenja ili zapušenja limfnih sudova. Obično se javlja na ekstremitetima, najčešće na nogama.

- Limfa se kroz organizam kreće odozdo prema gore, od prstiju nogu i ruku, do grudnog limfnog kanala, nikada obrnuto. Limfedem može da nastane naglo, najčešće posle povrede, infekcije, ujeda insekata, akutne tromboze dubokih vena, zapaljenja potkožnog tkiva. Komplikacije takvih akutnih limfedema su zapaljenja limfnih sudova, limfnih čvorova i potkožnog tkiva, celulitis. Klinički znaci su crvenilo kože, trakasta ili čvorasta potkožna zadebljanja, bol, povišena temperatura, lokalna i opšta - kaže prim. dr Javorka Delić, specijalista dermatologije i supspecijalista angiologije, i dodaje da se leče antibioticima, limfotonicima, oblogama i kremama koje smanjuju spoljne manifestacije upale.

Stopala
foto: Printscreen / Youtube

Hronični limfedem je svaki otok koji traje tri meseca ili duže i koji se ne povlači podizanjem noge.

Otok se manifestuje ispod mesta na kojem se blokira limfni tok, a najčešće na stopalima i potkolenicama.

– Posebno su česti limfni otoci posle ginekoloških operacija i operacija tumora dojki, mada u sve manjem obimu zahvaljujući novim operativnim tehnikama i ranom otkrivanju bolesti - kaže dr Delić.

Ništa bez specijaliste

Kada se limfni otok pojavi na nozi i ne povlači se nakon dizanja noge u viši položaj, potreban je pregled lekara, jer ovi otoci mogu da budu klinički pokazatelj tromboze vena ili tumora u maloj karlici, najčešće prostate ili materice. Potreban je ultrazvuk male karlice i kolordopler krvnih sudova nogu i karlice, kao i drugi neophodni pregledi.

– Dijagnozu limfedema postavlja lekar specijalista i on određuje terapiju i kontrolne preglede. To je važan momenat jer postoji više desetina operativnih i neoperativnih metoda lečenja limfedema, od higijene i nege kože, preko kompresivne terapije, limfne drenaže, hipobarične komore, endermologije, kineziterapije ili ultrazvuka...

Kako sprečiti?

*pijte dovoljno vode

*smanjite unos soli i jakih začina

*izbegavajte alkoholna i gazirana pića

*izbegavajte usku i tesnu odeću i obuću

*izbegavate dugotrajno stajanje i višečasovno sedenje

*tuširajte se naizmenično hladnom i toplom vodom

*redovno umereno šetajte i vežbajte

Bonus video:

BEOGRAD RAME UZ RAME SA SVETOM! Prestonica dobila uređaj za PREČIŠĆAVANJE vazduha, biće kao planinski
01:22

BEOGRAD RAME UZ RAME SA SVETOM! Prestonica dobila uređaj za PREČIŠĆAVANJE vazduha, biće kao planinski

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media