OPREZNO SA SOJOM, MOŽE BITI ŠTETNA! Stručnjaci upozorili na loše strane OVE NAMIRNICE!
Soja, Foto: Profimedia

pažljivo

OPREZNO SA SOJOM, MOŽE BITI ŠTETNA! Stručnjaci upozorili na loše strane OVE NAMIRNICE!

Soja je među osam najčešćih alergena u hrani i mora biti navedena na deklaraciji ako se nalazi u nekom proizvodu

Objavljeno:

Soja je namirnica oko koje su najčešće namirnice, a nikako da se dobije konačan odgovor na pitanje da li je ona zdrava.

S jedne strane, neki stručnjaci tvrde da ima brojne zdravstvene prednosti za hormone i holesterol, kao i da je veganski izvor proteina i vlakana.

Drugi, pak, tvrde da je to alergena hrana koja je često genetski modifikovana i da može uzrokovati probleme sa štitnom žlezdom.

Šta je soja?

Iako mnogi od nas na pomen soje prvo pomisle na Ameriku, soja je u stvari biljka iz porodice mahunarki koja je poreklom iz Kine. Vrlo je hranljiva - sadrži više od 40 odsto čistog proteina i oko 20 odsto hranljivog ulja, pa se često koristi kao izvor vlakana i proteina.

Soja se takođe može pronaći u mnogim prerađenim proizvodima. Soja je među osam najčešćih alergena u hrani i mora biti navedena na deklaraciji ako se nalazi u nekom proizvodu.

alergija
foto: Profimedia

Pozitivna dejstva soje

Razlog zbog kog je soja jedna od najznačajnijih biljaka u proizvodnji hrane leži upravo u njenom hemijskom i nutritivnom sastavu. Soja se nalazi na spisku funkcionalne hrane, što znači da je ona nešto između hrane i leka.

Soja sadrži izoflavone, fitonutrijente koji se u telu pretvaraju u biljne estrogene i pomažu u sprečavanju širenja raka dojke, bolesti srca, raka prostate i krvnog pritiska.

Belančevine u soji su od izuzetnog značaja u ishrani ljudi. Soja se nalazi na visokom mestu među svim namirnicama kada je količina belančevina u pitanju. Bogata je aminokiselinama koje služe u proizvodnji insulina u organizmu, pa se preporučuje dijabetičarima kao važan deo ishrane.

Štetnost soje

Soja ima dosta zdravstvenih koristi, ali bi trebalo razmotriti i neke ozbiljne rizike. Antinutrijenti koji se nalaze u mahunarkama i žitaricama često menjaju način na koji creva mogu apsorbovati određene hranljive sastojke, poput minerala.

Uobičajeni primer je fitinska kiselina, koja se nalazi u semenu biljaka, i smanjuje apsorpciju gvožđa, cinka i kalcijuma.

Takođe, soja sadrži određenu količinu pitične kiseline koja može biti vrlo toksična. Ova vrsta kiseline karakteristična je za sve mahunarke; ima je i u pasulju, boraniji, grašku... Međutim, ni u jednoj nije toliko prisutna kao u soji. Zato ne preterujte sa njom koliko god da je u nekim slučajevima zdrava.

Da li treba izbegavati proizvode od soje?

Svako donosi odluku o svom zdravlju i o načinu ishrane. Ukoliko ste ljubitelj soje ili vegan, onda obratite pažnju da jedete samo fermentiranu soju, jer stvara manje zdravstvenih problema.

Proizvode od soje trebalo bi jesti umereno, čak i ako su organski i fermentisani. Ukoliko soju koristite kao jedini izvor proteina, obroku dodajte još neke veganske izbore hrane, kako biste organizmu obezbedili dovoljno aminokiselina.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.