KOJI SU NAJČEŠĆI UZROČNICI BOLOVA U VAŠIM KOLENIMA? Koje su PREVENTIVNE MERE kojima možemo sprečiti BOL?
Bolovi u kolenima, Foto: Profimedia

za vaše zdravlje

KOJI SU NAJČEŠĆI UZROČNICI BOLOVA U VAŠIM KOLENIMA? Koje su PREVENTIVNE MERE kojima možemo sprečiti BOL?

Bolovi u kolenima mogu nastati kao posledica povreda kao što su pucanje ligamenta ili oštećenje hrskavice

Objavljeno:

U poslednje vreme, sve je više onih koji osećaju tegobe u predelu kolena. Sa ovim problemom susreću se kako stariji, tako i mlađi ljudi.

U istočnoj Evropi skoro jedna trećina svih poseta lekaru uzrokovana je bolovima u kolenima i zglobovima.

Ova tegoba može imati ozbiljne posledice ukoliko se ne leči blagovremeno.

Bolovi u kolenima mogu nastati kao posledica povreda kao što su pucanje ligamenta ili oštećenje hrskavice.

Takođe, povreda meniskusa je jedna od najčešćih povreda kad je koleno u pitanju. Ova povreda se može javiti kod velikih rotacionih kretnji kolena. Povreda meniskusa je moguća i kod osoba koje duže vreme čuče i drže svoja kolena savijenim.

Kako biste bili sigurni da je u pitanju povreda meniskusa, proverite da li imate otok i crvenilo. Vrlo verovatno zbog velikog bola nećete biti u stanju da ispravite celu nogu. Ovakva povreda zahteva fizikalnu terapiju, pa je veoma bitno da joj pristupite ozbiljno.

Još jedan od najčešćih problema kad su kolena u pitanju je pucanje tetive. Tetive su tkivo koje spaja mišiće sa zglobovima. Kada preopteretite tetive, one pucaju, što dovodi do upale. Čak i najmanji pokreti ili dodiri kolena mogu izazvati dalje upale i iritacije, te je jako bitno da ne tretirate upaljeni deo. Najčešći simptom povrede tetiva u kolenima je jak bol, kao i preosetljivost u predelu zgloba.

Ipak, najveći broj ljudi se susreće sa bolovima u kolenima koji su posledica prekomernog i nepravilnog sedenja. Mnogi smatraju da su bolesti kolena nastale kao posledica savremenog načina života.

Ako dnevno provodite više od 7 sati u sedećem položaju, vrlo verovatno će vam se u nekom periodu javiti iznenadni bolovi u kolenima.

Da biste to sprečili, savet je da u toku dana izdvojite malo vremena i za fizičke aktivnosti i bavljenje sportom. Isto tako, postoje brojne vežbe za kolena, ali i za leđa. Nemojte zaboravljati na svoja leđa, s obzirom da i ona trpe jednako koliko i kolena ukoliko duži deo dana provodite u sedećem položaju.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Blicžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.