OTICANJE ŠTITNE ŽLEZDE I OSTALI SIMPTOMI: Sve ovo ukazuje da vam fali ovaj mineral!
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

OTICANJE ŠTITNE ŽLEZDE I OSTALI SIMPTOMI: Sve ovo ukazuje da vam fali ovaj mineral!

Najjednostavnije je nadoknaditi ga kroz odgovarajući plan ishrane i namirnice

Objavljeno:
  • 2

Jod je veoma značajan za zdravlje organizma jer ga štitna žlezda koristi u stvaranju hormona koji imaju različite funkcije kao što je kontrola rasta, zdrav metabolizam, a značajan je i za oporavak organizma.

Ovo su neki od simptoma nedostatka organizma.

Oticanje štitne žlezde

Kako se nivo joda u krvi smanjuje, štitna žlezda koja se nalazi u vratu postaje veća. To je zato što pokušava da skupi ono malo joda koji postoji u krvotoku. Što više tkiva štitne žlezde to više može da prikupi cirkulirajućeg joda.

Oticanje vrata najčešći je znak nedostatka joda. To se može osetiti mnogo pre nego što se vidi golim okom. Ako se štitna žlezda zaista poveća, izgledaće kao izraslina na vratu; gušavost.

Nizak nivo hormona štitne žlezde

Nizak unos joda dovešće do nižeg nivoa samih hormona koji se oslanjaju na jod kao gradivni blok. Dva hormona štitne žlezde su T4 ili tiroksin i T3 ili trijodtironin. T3 ima tri atoma joda, a T4, pogodili ste, četiri atoma joda.

Niži nivo hormona štitne žlezde dovešće do nedovoljno aktivne štitne žlezde i smanjene funkcije štitne žlezde.

Debljanje ili nemogućnost gubitka kilograma

Neobjašnjivo debljanje može biti znak nedostatka joda ili insuficijencije.

Telu su potrebne adekvatne količine joda da bi stvorio optimalne količine hormona štitne žlezde koji pokreću vaš metabolizam. Kad vam je metabolička stopa niska, u mirovanju sagorite manje kalorija. To znači da postoji veća verovatnoća da će vaša hrana biti sačuvana u obliku masti.

Umor i slabost

Budući da je jod potreban za zdrav metabolizam, tada će nedostatak koji usporava metabolizam ostaviti osećaj umora. U stvari, velika većina ljudi sa niskim nivoom hormona štitne žlezde i / ili hipotireoidizmom oseća se umor, nestankost, umor i opšte slabost.

Suva, ljuspava koža

Još jedan čest simptom nedostatka joda. Studijesu otkrile da osobe sa niskim nivoom hormona štitne žlezde mogu imati suvu kožu. Ženama koje su u postmenopauzi utinski se kaže da im je ljuspava, suva koža samo deo gubitka ciklusa. Kontrolisanje nivoa joda se često zanemaruje jer se pretpostavlja da su nedostaci joda stvar prošlosti.

Hormoni štitne žlezde takođe regulišu znoj. Manjak joda može dovesti do manje znoja, što obično pomaže u hidrataciji kože. Proizvodnja znoja je kompromitovana hipotireozom, pa bi procena vašeg unosa joda trebalo da bude deo vaše rutine nege kože.

Slabi nokti

Kao i koža, nokti govore mnogo o vašem zdravlju. Bolesti štitne žlezde kao što su hipoteroza (niski hormoni štitne žlezde kao posledica nedostatka joda) mogu prouzrokovati lomljive nokte ili cepanje nokatnog dna od nokatne ploče (oniholiza).

Netolerancija na hladnoću

Ovo je još jedan klasičan i čest simptom nedovoljnog unosa joda. Oni sa niskim nivoom hormona štitne žlezde rutinski se žale na netoleranciju na hladne temperature.

Ako imate nizak nivo hormona štitne žlezde, vaš metabolizam će se usporiti. Jednostavno rečeno, sporiji metabolizam stvara manje toplote, a manje toplote učiniće da osećate da vam je hladno.

Problemi sa koncentracijom i pamćenjem

Jod je potreban za učenje i konsolidaciju pamćenja. Potreban je i za koncentraciju. Klinički i funkcionalni nedostaci joda mogu uticati na vašu sposobnost da se koncentrišete, učite i pamtite.

Jod i njegova uloga u proizvodnji hormona štitne žlezde utiče na memoriju svojim uticajem na veličinu i masu vašeg hipokampusa. Oni sa nižim nivoom hormona štitne žlezde TSH, T4 i aktivnog oblika, T3 imaju manje hipokampuze. Procena vašeg unosa joda ili nivoa joda u mokraći je mudro razmatranje za sredovečne i starije osobe.

Gubitak kose

Ovo može biti lako zanemarljiv simptom nedostatka joda, posebno kod starijih odraslih. Pretpostavljamo da je gubitak kose samo deo starenja, i može biti, ali može biti i zbog nedostatka joda. Hormoni štitne žlezde rade toliko, uključujući kontrolu rasta folikula dlake.

Nizak jod i nizak nivo štitne žlezde rezultiraju smanjenom regeneracijom folikula dlake. Zdrava kosa i rast kose treba zdrave folikula. Za zdravu kožu glave potrebni su biotin, vitamin A, cink i vitamini grupe B i jod.

Kognitivna pitanja

Mozak je glavni ciljni organ hormona štitne žlezde, a hipotireoza kod odraslih može imati značajne efekte na neuro (mozak) -psihijatrijsku funkciju. Kognitivna disfunkcija se obično vidi kod kliničke hipotireoze.

Kognitivni simptomi uključuju smanjenje opšte inteligencije, pažnje/koncentracije, pamćenja, perceptivne funkcije, jezika, psihomotorne funkcije i izvršne funkcije. Memorija je atribut koji najviše pogađen.

Poremećaji raspoloženja

Nizak nivo štitne žlezde povezan je sa depresijom i anksioznošću. Niski nivoi T4 i aktivnog hormona štitne žlezde T3, negativno utiču na nivo serotonina, dopamina i GABA. Svi ovi neurotransmiteri utiču na kogniciju, ponašanje i raspoloženje.

Slabo aktivna štitna žlezda može dovesti do depresije i anksioznosti. Preaktivna štitna žlezda može dovesti do pogoršavanja anksioznosti uz lupanje srca, nervoze i drhtanja. Većina nikada ne bi smatrala da su poremećaji raspoloženja simptom nedostatka joda, ali treba.

Kako se sprečava nedostatak joda?

Najbolji način da sprečite nedostatak joda je osigurati da svakodnevno konzumirate dovoljno ovog dragocenog minerala, a najzdraviji način je zapravo putem ishrane bogate jodom. Količina joda u hrani zavisi od sadržaja joda u zemlji u kojoj je ta hrana uzgajana.

Iz tog razloga, sadržaj joda u sličnim namirnicama može varirati. Ostali faktori koji mogu uticati na sadržaj joda uključuju upotrebu đubriva i navodnjavanje.

Najbolji izvori joda iz hrane su:

• riba, škampi, morski plodovi • jaja • pasulj • orasi • meso • mlečni proizvodi • morske alge • jodirana kuhinjska so (prerađena hrana, poput konzervisanih supa, gotovo nikada ne sadrži jodisanu so)

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media