KAKO DA SE NE UGOJIM TOKOM PRAZNIKA? Nutricionistkinja otkriva kako da probušimo kašiku pored tako ukusne hrane!
Gojaznost, Foto: Profimedia

neverovatno

KAKO DA SE NE UGOJIM TOKOM PRAZNIKA? Nutricionistkinja otkriva kako da probušimo kašiku pored tako ukusne hrane!

Sva istraživanja pokazuju da ne unosimo voće i povrće u dovoljnim količinama.

Objavljeno:

Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga upozorila je gledaoce Prve na opasnosti praznične trpeze i problema sa varenjem i gojenjem tokom praznika.

Kao što je ranije rekla u intervjuu za MONDO, nutricionistkinja je ponovila da ne treba preterivati čak ni sa zdravim namirnicama i iznela neverovatan podatak da tokom praznika možemo da se ugojimo i do pet kilograma!

Nutricionisti nekada kažu da porcija bilo čega ne bi trebalo da bude veća od površine dlana.

"Za povrće nema tog ograničenja, to se meri za komad mesa ili slično. Najviše moramo paziti na ugljene hidrate, hleb, pirinač, krompir, testeninu... Pola šolje kuvane žitarice ili pire krompira, jedno parče hleba, to je mera. Tu moramo dobro da pazimo", rekla je ona.

Sva istraživanja pokazuju da ne unosimo voće i povrće u dovoljnim količinama.

"Preporuka je pet porcija, a mi možda unesemo jednu ili dve. Unošenje tečnosti, pa ribe, ribu bi trebalo jesti makar jednom nedeljno i kada nije post. Žitarice, kinoa, celo zrno žita, integralni pirinač, dakle zdrave žitarice", rekla je ona.

Koliko može da se ugoji neko ko se ne pazi tokom praznika?

"Individualno je, zavisi od energetskih potreba i njihovog prelaska. Za par nedelja, i do pet kilograma može da se doda, a ti kilogrami nisu estetski problem, već dižu i šećer, i masnoću u krvi. Hormoni se poremete, naprosto toliko jedemo nešto što volimo da lučimo hormon sreće. On potom maskira osećaj sitosti. Zbog toga i pojedemo mnogo više, recimo, slatkiša nego boranije, jer ne znamo da smo siti, osećamo samo uživanje", rekla je ona.

"Velika je zabluda da se zdrave namirnice mogu konzumirati u ogromnim količinama. To su lešnici, orasi, bademi, suvo voće... Kažu, zdravo je, znači možemo koliko hoćemo? Ili kilogram ili dva voća? Ne, to nije zdravo i svaka namirnica mora imati ograničenu porciju. Sve je zdravo ako je umereno", rekla je ona.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.