UTIČE NA ZDRAVLJE SRCA! Na kojoj strani spavate?
San, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

UTIČE NA ZDRAVLJE SRCA! Na kojoj strani spavate?

Možda niste puno razmišljali o svom položaju spavanja, ali način na koji spavate može uticati na vaše celokupno zdravlje.

Objavljeno:
  • 22

Možda niste puno razmišljali o svom položaju spavanja, ali način na koji spavate može uticati na vaše celokupno zdravlje. Svaka pozicija ima svoje prednosti i nedostatke koje biste možda trebali razmotriti kada sledeći put odete na počinak.

Na primer, spavanje licem nagore sa jastukom ispod leđa može pomoći kod bolova u leđima, ali takođe može pogoršati simptome apneje u snu. Spavanje na boku može biti bolje za apneju tokom spavanja, ali možda ćete otkriti da to boli kičmu.

Ako imate posla sa srčanim bolestima, možda ćete želeti da izbegnete spavanje na levoj strani. Smatra se da spavanje na ovoj strani može da promeni njegovu električnu aktivnost. Još uvek nije jasno da li je ovaj efekat dovoljno velik da izaziva zabrinutost.

Da li je spavanje na levoj strani loše za vaše srce?

Malo je istraživanja koja istražuju efekte položaja spavanja na zdravlje srca. Međutim, postoje neki dokazi da spavanje na levoj strani može povećati pritisak na srce.

U novijoj studiji "Trusted Source" iz 2018. godine, istraživači su takođe otkrili da je spavanje na levoj strani povezano sa promenama očitavanja EKG-a kod zdravih učesnika. Koristeći vrstu tehnike snimanja koja se naziva vektardiografija, otkrili su da spavanje na levoj strani dovodi do pomeranja i okretanja srca. Promene u električnoj aktivnosti pripisane su ovom kretanju srca.

Spavanje na levoj strani utiču na okretanje srca

Kada su učesnici spavali na desnoj strani, nije pronađena gotovo nikakva promena u EKG aktivnosti. Istraživači su otkrili da je u ovom položaju srce držalo tanki sloj tkiva između pluća nazvan medijastinum.

Iako ležanje na levoj strani može promeniti električnu aktivnost vašeg srca, nema dokaza da to povećava rizik od razvoja stanja srca ako ga već nemate.

Anegdotalno, ljudi sa kongestivnom srčanom insuficijencijom često prijavljuju nelagodu i otežano disanje kada spavaju na levoj strani. Potrebno je obaviti više istraživanja da bi se razumelo da li je spavanje na levoj strani opasno za ljude sa srčanim oboljenjima ili koliko opasno može biti, piše "Healt Line".

Šta je sa spavanjem na desnoj strani?

Ostaje kontroverza oko toga da li je spavanje na levoj ili desnoj strani bolje za vaše srce. Neki stručnjaci za spavanje misle da bi spavanje na desnoj strani moglo stisnuti šuplju venu. Ovo je vena koja se uliva u desnu stranu vašeg srca.

Trudnicama se preporučuje da spavaju na levoj strani

Međutim, u ovom trenutku nema dokaza da spavanje na desnoj strani povećava rizik od razvoja srčane insuficijencije i čini se da je sigurno.

Studija "Trusted Source" iz 2018. godine otkrila je da je većina učesnika sa bolešću srčanog mišića koja se naziva uzastopna dilatirana kardiomiopatija više volela da spava na desnoj, a ne na levoj strani.

Takođe, pregled studija iz 2019. godine, "Trusted Source", nije utvrdio razliku u zdravlju trudnica ili njihove nerođene bebe kada spavaju na levoj ili desnoj strani. Na početku trudnoće pokušajte da steknete naviku da spavate na boku. Ležanje na boku savijenih kolena verovatno će biti najudobniji položaj tokom trudnoće.

Neki lekari preporučuju trudnicama da spavaju na levoj strani. Budući da vam je jetra na desnoj strani stomaka, ležanje na levoj strani sprečava matericu da se udalji od tog velikog organa, a olakšava i rad vašeg srca jer održava težinu fetusa da ne vrši pritisak na veliku venu (tzv. inferiorna šuplja vena) koja vraća krv u srce iz vaših stopala i nogu radi poboljšanja protoka krvi u fetus.

Bonus video:

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO
09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media