SVI ZNAJU DA JE DORUČAK NAJVAŽNIJI OBROK, ALI NIJE SVE TAKO PROSTO: Pojavila su se nova istraživanja!
ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

SVI ZNAJU DA JE DORUČAK NAJVAŽNIJI OBROK, ALI NIJE SVE TAKO PROSTO: Pojavila su se nova istraživanja!

Neka istraživanja tvrde kako može smanjiti rizik gojaznosti

Objavljeno: 19:55h

I dok jedni ne izlaze bez da su pojeli najvažniji obrok u danu, drugima doručak spletom okolnosti postaje ručak jer prvi obrok jedu tek u podne. Pa šta je najbolje i gde leži istina? Stručnjaci se slažu kako je doručak izuzetno važan obrok. Osigurava vam energiju potrebnu za dan, a neka istraživanja tvrde i kako može smanjiti osećaj gladi te smanjiti rizik od gojaznosti i drugih metaboličkih poremećaja.

Slušajte telo

Sve ovo ne znači da morate jesti čim otvorite oči. Ako ste gladni odmah ujutro onda svakako jedite, a ako niste uredu je i da pričekate. Vrlo je važno da slušate svoje telo, rekli su stručnjaci sa „Cleveland Clinic Wellness Instituta“ i upozorili kako je pravo vreme za obrok kada počnete osećati glad. Nikako nemojte odlagati obrok, jer vas može dovesti do toga da brže-bolje zgrabite neki nezdravi obrok.

Stručnjaci su slažu da bi prvi obrok trebalo pojesti oko 9 ili 10 ujutro. Ako se probudite u 7, imate doručak u 10, ručak u 14 sati i večeru oko 17 ili 18 sati, to je sasvim uredu. Ali, ako doručkujete u podne i tokom dana, imate vremena za samo još jedan obrok tada to znači da preskačete obroke. Trebali biste jesti barem svaka četiri sata, objasnili su stručnjaci iz Američkog udruženja za dijabetes.

Jesti proteine

Postoje i izuzeci kada je reč o pravilu “slušajte svoje telo”. Naime, dobro je da jedete pre treninga, ako vežbate ujutro, jer vam to može pomoći da izbegnete hipoglikemiju. Neka istraživanja tvrde da će vežbanje na prazan želudac poboljšati sagorevanje masnoća, ali to ne znači da vodi do bržeg i boljeg mršavljenja.

Poželjno je jesti oko 10 grama proteina kako biste se osećali sito. No, i masnoće su bitne, ali važno je da pazite otkud dolaze i na početku dana obavezno pazite na unos vlakana za osećaj sitosti i zdravu probavu.

Zdrav obrok

Kako bi prvi obrok bio zdrav, dobra ideja je pojesti sledeće kombinacije: grčki jogurt s orašastim plodovima ili voćem, kajganu s avokadom ili nekim povrćem te zeleni smuti s, na primer, maslacem od orašastih plodova. Ali, još je važnije da za doručak nemate dezert, odnosno, slatko ili, čak, kafu sa slatkim pecivom, jer će vam podignuti energiju i naglo je spustiti.

Problem je žurba

Jutarnja žurba je pravi problem i to za mnoge te najveći krivac što se jede nezdrava i brza hrana ili, s druge strane, uopšte se ne jede doručak. Ali, uz malo dobre volje i minimalno vremena, doručak možete pripremiti i veče pre. Jaja možete umutiti sa solju i biberom i spremiti u frižider.

Narežite voće ili pripremite orašaste plodove za jutarnji jogurt ili ovsenu kašu. Smrznite sastojke za vaš omiljeni smuti te ujutro samo izblendirajte. Kafe se ne morate odricati. U umerenim dozama, ona je zdravi stimulans. Za većinu to znači tri šoljice dnevno. Struka upozorava kako sve više od toga može biti nezdravo, uticati loše na spavanje, povećavati krvni pritisak... Važno je pripaziti i koliko šećera stavljate u kafu.

Bonus video:

01:24:23

PULS SRBIJE 09.04.2021. 2.DEO

(Espreso/zdravlje.avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.