OPREZ, SO MOŽE BITI VEOMA OPASNA: SZO je objavila koliku količinu treba da unosite dnevno, DOBRO OBRATITE PAŽNJU!
Kuhinjska so, Foto: Printscreen

OPREZNO SA SOLI

OPREZ, SO MOŽE BITI VEOMA OPASNA: SZO je objavila koliku količinu treba da unosite dnevno, DOBRO OBRATITE PAŽNJU!

Količinu soli za jedno jelo određujemo prema vrsti

Objavljeno:

Većina ljudi ne voli neposoljenu hranu i ne može da zamisli njihovu pripremu bez soli. Čak iako im je iz nekih zdravstvenih razloga zabranjeno, oni je se ne odriču.

Mnogi je, čak, koriste i u ogromnim količinama.

To, pretpostavljate, nikako nije zdravo.

Iako je so neophodna, tako je neophodno i obratiti pažnju na dnevni unos.

Količinu soli za jedno jelo određujemo prema vrsti.

Ukoliko u receptu, primera radi, piše kašičica košer soli, a vi stavite kašičicu morske, ili kuhinjske soli, jelo će biti presoljeno.

U odnosu na kuhinjsku i morsku, košer so ima mnogo veću kristalnu strukturu od ove dve vrste, pa bi najbolje bilo da se osvrnete na masu. Taj podatak ćete vrlo jednostavno pronaći na internetu.

Obzirom na to da preterivanje sa ovim začinom može da dovede do raznih zdravstvenih problema, Svetska zdravstvena organizacija (WHO), kao preporučeni dnevni unos, navodi pet grama.

Upozoravaju da obratite više pažnje kroz koje sve namirnice unosite so, jer je ona glavni sastojak mnogih industrijskih jela. Unos možete da smanjite biranjem namirnica koje sadrže 1,4 grama soli na 100 grama hrane, konzumiranjem svežeg voća i povrća uz svaki obrok, konzumiranjem mlečnih proizvoda koji imaju nizak sadržaj natrijuma, kao što su svež sir i jogurt, izbegavanjem prerađene hrane kao što su suhomesnati proizvodi i, naravno, izbegavanjem brze hrane i grickalica..

(Espreso/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.