ŠEST VRSTA NAMIRNICA NIKAKO NEMOJTE JESTI PRED SPAVANJE: Mogu vam TOTALNO POREMETITI SAN!
Ilustracija, Foto: News1/Marina Lopičić

zdravlje

ŠEST VRSTA NAMIRNICA NIKAKO NEMOJTE JESTI PRED SPAVANJE: Mogu vam TOTALNO POREMETITI SAN!

Pogrešan izbor hrane može uticati na vaš san

Objavljeno:

Svi ljudi su različiti, ali postoje određene vrste namirnica koje većini mogu da poremete san. Ako odlazite na spavanje gladni, moguće je aktivirati hormon stresa, kortizola, međutim ako konzumirate pogrešnu hranu pre spavanja, to može prouzrokovati želudačnu kiselinu.

Prema rečima stručnjaka, ovo je hrana koju nikako ne bi trebalo da jedete pre odlaska na počinak.

1. Začinjena hrana

Ako ste veliki ljubitelj začinjene hrane bilo bi najpametnije da je jedete za ručak ili raniju večeru, pogotovo ako imate problema sa kiselinom, napominje dijetetičarka Džulija Stefanski.

- Ukoliko volite da jedete kari, on bi mogao da pokrene refluks kiseline, čak i usred noći nakon što ste već zaspali. Začinjena hrana takođe sadrži visok nivo kapsaicina, hemikalije koja povećava vašu telesnu temperaturu, a koja takođe može ometati vaš san - dodaje.

- Alkohol je poznat po tome što remeti san, a mnoga istraživanja to i potvrđuju. Ne samo da ometa REM fazu snan, već može i otežati buđenje sledećeg jutra - objašnjava ona, prenosi Mind Body Green.

3. Pržena i masna hrana

Pržena i masna hrana takođe može pokrenuti refluks kiseline usred noći. Zdrave masnoće poput orašastih plodova i semenki ili avokada, su u redu, ali što se tiče zasićenih masnoća i pržene hrane, one mogu prouzrokovati probavne smetnje, nadutost i refluks kiseline, od kojih nijedna nije dobra za prijatan san, dodaje Stefanski.

4. Kisela hrana

Stefanski savetuje da je najbolje večerati nešto što neće povećati stvaranje želudačne kiseline. Preporučuje da ne jedete kiselu hranu pre spavanja, to uključuje sve, od šećera do žitarica, određenih mlečnih i mesnih proizvoda i pekarskih proizvoda.

5. Gazirana i kofeinska pića

Imajte na umu da kofein nije jedini kofeinski napitak koji bi trebalo izbegavati pre spavanja, gazirani napici i čaj koji sadrži kofein mogu vas držati budnima pa ćete i teže zaspati. Čak i ako mislite da kofein na vas ne utiče, i dalje je bolje piti ga u toku dana, a ne uveče.

Gazirana pića, objašnjava dijetetičarka, takođe mogu da poremete probavu i izazovu refluks kiseline.

6. Obilni obroci

- I na kraju, kao opšte pravilo, trebalo bi da izbegavate da jedete velike količine bilo kakve hrane pre spavanja - kaže Džuli.

Probajte da pojedete veći obrok za ručak, a manje obilan i laganiji za večeru. To će vam pomoći da lakše spavate.

Što jesti umesto toga?

Ako morate da jedete pre spavanja, ne brinite, postoji i hrana za kojom možete posegnuti i koja neće imati toliko negativan uticaj na vaše telo. To je hrana bogata magnezijumom poput banana, leblebija, orašastih plodova i semenki pa i tamne čokolade.

Samo pazite da hrana bude lagana, jer ne bi trebalo da preterujete.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.