PLAVA PILULA KOJA ''ČINI ČUDA'' JE NA OVAJ DAN ODOBRENA ZA UPOTREBU: Prvo su je koristili za nešto SASVIM DRUGAČIJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

au

PLAVA PILULA KOJA ''ČINI ČUDA'' JE NA OVAJ DAN ODOBRENA ZA UPOTREBU: Prvo su je koristili za nešto SASVIM DRUGAČIJE

I dok danas ovu moćnu pilulu koriste za tretiranje erektalne disfunkcije, to joj nije bila prvobitna namena

Objavljeno:

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je na današnji dan 1998. godine odobrila upotrebu Vijagre, lek za disfunkciju erekcije.

Sildenafil, odnosno hemijsko ime za Vijagru, je lek koji je prvobitno napravljen i ispitivan za lečenje hipertenzije i angine pektoris. Međutim, naučnici u kompaniji Fajzer su otkrili da ova pilulica i nije baš toliko efikasna kod obolelih od angine pektoris, ali zato "čini čuda" da poboljša erekciju, neretko i za manje od pola sata...

Uvidevši, verovatno, da ovako mogu dobro da zarade, u Fajzeru su odlučili da sildenafil lansiraju kao lek za impotenciju. Lek je patentiran 1996. godine a nepune dve godine kasnije, što je rekord u odnosu na druge lekove, FDA je odobrila njegovu upotrebu za lečenje erektilne disfunkcije. Iako nikad zvanično nije potvrđeno, veruje se da su lek napravili Piter Dan i Albert Vud.

Uspeh na tržištu bio je neverovatan. Samo tokom prve godine, zaradili su milijarde dolara, a pilula je koštala između osam i deset dolara.

Uticaj Vijagre na farmaceutsku i medicinsku industriju, kao i na javnu svest, takođe je bio ogroman. Iako je bila dostupna samo na recept, Vijagra se reklamirala na televiziji, a u čuvenoj reklami pojavljivao se i bivši predsednički kandidat Bob Dol, koji je tada bio već premašio 70.

Naravno, kako su godine prolazile i druge farmaceutske kompanije su počele da proizvode konkurente Vijagri, a "ciljna grupa" su im uglavnom "Dolovi vršnjaci", međutim, lek sve češće koriste muškarci koji imaju 30 ili 40 godina.

Kao i sa mnogim lekovima ni dugoročni efekti Vijagre na zdravlje nisu poznati, međutim, plava pilula je i dalje veoma tražena. Vijagru je do danas koristilo 66 miliona muškaraca širom sveta, a godišnje se proda 40 tona ovog leka.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.