Stručnjaci: Nikotin je efikasno sredstvo u borbi protiv pušenja
Nikotin, Foto: Profimedia

elktronski uređaji

Stručnjaci: Nikotin je efikasno sredstvo u borbi protiv pušenja

Poslednjih godina medicinski eksperti i naučna istraživanja su sve više fokusirani na manje štetne alternative i duvanske proizvode na bazi nikotina koji ne emituju duvanski dim i čime je izloženost štetnim materijama značajno smanjena.

Objavljeno: 12:19h

Elektronski uređaji koji sadrže nikotin, zajedno sa savetovanjem pacijenata, imaju najefikasniji učinak u borbi protiv pušenja, pokazuje studija koju je objavio Žurnal Američkog lekarskog udruženja (JAMA).

U istraživanju, u kom su učestvovale tri grupe ispitanika, pokazalo se da su ispitanici koji su u terapiji odvikavanja od pušenja koristili uređaje na bazi nikotina, uz dodatno stručno savetovanje, imali dvostruko veću uspešnost u odvikavanju u poređenju sa onima koji su se u terapiji odvikavanja oslanjali samo na preporuke lekara.

„Ova saznanja pokazuju da su proizvodi na bazi nikotina efikasni u podršci pri ostavljanju pušenja i da brzo dovode do dobrih rezultata“, rekao je vodeći autor studije Mark J. Eisenberg, MD, MPH, kardiolog u Jevrejskoj opštoj bolnici, profesor medicine na Univerzitetu McGill.

Nikotin se već pola veka koristi u borbi protiv pušenja

Nikotin se u borbi protiv pušenja cigareta efikasno koristi još od sedamdesetih godina prošlog veka. Medicinski eksperti su tako nikotin prepoznali kao deo rešenja u odvikavanju od ove štetne navike, i to tako što će korisnici konzumirati ovu suspstancu u manje štetnim oblicima nego što to čine pušenjem cigareta gde se, uz nikotin, dodatno oslobađa i više od čak šest hiljada štetnih i potencijalno štetnih materija. Nikotin, koji sam po sebi nije bez rizika zato što izaziva zavisnost, nije razlog nastanka bolesti koje su tipične za pušače koji puše cigarete. U skladu sa tim procenama još sedamdesetih godina prošlog veka uvedena je nikotinska zamenska terapija (nicotine replacement therapy – NRT), koju je regulisala Američka agencija za hranu i lekove (FDA), a sa ciljem da uz pomoć nikotinskih žvaka, flastera i tableta pomognu pušačima da ostave cigarete.

Nikotin
Nikotinfoto: Profimedia

Poslednjih godina medicinski eksperti i naučna istraživanja su sve više fokusirani na manje štetne alternative i duvanske proizvode na bazi nikotina koji ne emituju duvanski dim i čime je izloženost štetnim materijama značajno smanjena. S tim u vezi, američki FDA je do danas dva proizvoda na bazi duvana kategorizovao kao proizvode modifikovanog rizika, a prošle godine je to učinio za uređaj IQOS, sistem koji zagreva a ne sagoreva duvan. U obrazloženju takve odluke FDA je naveo da su naučna istraživanja ukazala da je reč o uređaju koji zagreva a ne sagoreva duvan, da se korišćenjem IQOS-a značajno smanjuje proizvodnja štetnih i potencijalno štenih materija, kao i da potpuni prelazak sa cigareta na ovaj uređaj umanjuje izoženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama.

Duvanski dim je najštetniji sastojak cigarete, ne nikotin

Nikotin, iako mnogi pogrešno veruju, nije razlog zašto pušači oboljevaju od bolesti koje su inače povezane s pušenjem. Krivac za to je u stvari duvanski dim koji nastaje sagorevanjem cigarete, zbog kog se oslobađa ugljen monoksid i stvara katran, kao i niz drugih štetnih materija od kojih je za oko 100 utvrđeno da su kancerogene.

Majk Rasel, ekspert iz oblasti lečenja zavisnosti od duvana svojevremeno je sugerisao da “ljudi puše zbog nikotina, ali umiru od katrana”, što predstavlja osnovnu hipotezu od koje je nastala incijativa za odvikavanje od pušenja uz pomoć nikotina.

Lekari upozoravaju da je svakako najbolje rešenje za svakog pušača da se u potpunosti odrekne i nikotina i duvana, jer nikotin nije bez rizika i može štetno uticati na određene rizične grupe ljudi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.