AKO SVAKI DAN SEDITE SA PREKRŠTENIM NOGAMA MOŽE ZDRAVLJE DA VAM STRADA: Pored povišenog pritiska javlja se još muka
Foto: Profimedia

PREKRŠTENE NOGE

AKO SVAKI DAN SEDITE SA PREKRŠTENIM NOGAMA MOŽE ZDRAVLJE DA VAM STRADA: Pored povišenog pritiska javlja se još muka

Kada vidite da ste opet prekrstili noge dok sedite, razmislite o 6 potencijalnih zdravstvenih problema koji mogu da nastanu zbog ovakvog sedenja

Objavljeno: 23.02.2021. 23:13h
  • 1

Dok sedite skoro nesvesna reakcija je da prekrstite noge.

A ta navika, na duge staze, može da bude veoma štetna po vaše zdravlje.

Zato, naredni put kada vidite da ste opet prekrstili noge dok sedite, razmislite o 6 potencijalnih zdravstvenih problema koji mogu da nastanu zbog ovakvog sedenja.

Ako sedite duži vremenski period u toj pozi, može da dođe do oštećenja peronealnog nerva što slabi mišiće zadužene za podizanje stopala.

Ovakav način sedenja, takođe, može dovesti do neravnoteže u karlici jer unutrašnji butni mišić postaje kraći, a spoljnji butni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomeranja zglobova iz mesta.

Veza s povišenim pritiskom

Mnoge studije pokazuju da navika dugog sedenja sa prekrštenim nogama dovodi do povišenja krvnog pritiska u telu čak i ako problemi s pritiskom inače ne postoje. Izbegavanje takvog sedenja dovodi do bolje cirkulacije.

Vene i cirkulacija

Veće su šanse za nastanak takozvanih “paukovih vena” ako dugo sedite prekrštenih nogu. Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sedenje prekrštenih nogu takođe može da bude razlog za njihovu pojavu.

Naime, u venama postoji mali ventili koji onemogućava da krv teče u pogrešnom smeru. Ali, ako su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Lošije držanje

Pojedina istraživanja pokazuju da ovakvo sedenje duže od tri sata dnevno može dovesti do pogrbljenog držanja tela, bolova u donjem delu leđa i vratu kao i stvaranja neprijatnog osećaja u kukovima.

Bol u zglobovima

Prekrštanje nogu nije loše samo za držanje tela, već može prouzrokovati i bolove u zglobovima. Moglo bi dovesti do povrede vrata, karlice, donjeg dela leđa i kolena. A posebno biste morali da izbegavate ovakvo sedenje ako već imate bolove u kolenu.

Oticanje zglobova tokom trudnoće

Izbegavajte prekrštanje nogu tokom trudnoće – potpuno je sigurno za dete, ali može da prouzrokujue oticanje zglobova i grčeve u nogama. Ako osetite bilo koji od ovih efekata, pokušajte da sedite s obe noge na podu ili ih podignite.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media