Bakterije i virusi nemaju šanse protiv vitamina D3
Imlek, Foto: Promo

Ojačajte prvu liniju odbrane vašeg organizma

Bakterije i virusi nemaju šanse protiv vitamina D3

Mleko ne utiče na to da sunce ipak obavi svoj deo u proizvodnji vitamina D3, ali ga već u sebi sadrži i pomaže da ga konzumacijom unesete i vi u organizam

Objavljeno: 22.02.2021. 13:14h
  • 2

Naš imuni sistem je veoma kompleksan i da bi bio jak i imao brzu i efikasnu reakciju na sve spoljašnje uticaje, uključujući viruse i bakterije, moramo mu u tome svakodnevno pomagati. Raznovrsna ishrana i redovna fizička aktivnost su glavni preduslovi dobrog imuniteta, međutim, ako bismo govorili o nekim njegovim glavnim gradivnim elementima, onda bi to definitivno bili, na prvom mestu vitamin D, vitamin C i različiti probiotici.

Koliko je važan vitamin D3?

Vitamin D3 ima izuzetno važnu ulogu u našem organizmu, a njegovo prisustvo određuje izloženost suncu. U zimskim mesecima često nema dovoljno sunčanih sati, a ako ih i ima, mnogi od nas misle da uživanjem kraj prozora na zracima sunca dobijamo isto što i boravkom napolju. Međutim, nije tako. Gotovo sve vrste stakla i pregrada ne propuštaju onaj oblik sunčevih zraka koji u dodiru sa kožom od holesterola stvaraju vitamin D3 za naše telo. Ali, ukoliko uživate u sunčanom danu kraj prozora i pijete, na primer čašu mleka, situacija se menja.

Mleko ne utiče na to da sunce ipak obavi svoj deo u proizvodnji vitamina D3, ali ga već u sebi sadrži i pomaže da ga konzumacijom unesete i vi u organizam. Odavno je poznato da je mleko zbog prirodnog prisustva vitamina i minerala izuzetno važno za rast i razvoj dece, ali i očuvanje zdravlja kod starijih osoba. Iako ono već prirodno sadrži vitamin D3, postoje mleka na tržištu koja su obogaćena ovim vitaminom i tako obezbeđuju veću iskoristivost kalcijuma, koji zajedno sa vitaminom D3 čini glavni gradivni element kostiju i zuba, sprečava krhkost i lomljivost kostiju i važan je za normalnu funkciju mišića.

Kako da prepoznate deficit vitamina D3?

Neki od glavnih simptoma koji mogu ukazati na to da vašem organizmu nedostaje vitamin D3 su česte prehlade, osećaj umora čak i kada niste fizički previše aktivni, bolovi u leđima i kostima, sporo zarastanje rana, česti prelomi kostiju. Veoma je važno da sve ove simptome ne tretirate samostalno, već se konsultujete sa svojim lekarom koji će znati razliku između bola u leđima uzrokovanim nekim zdravstvenim problemom ili nedostatkom vitamina D3. Ono što je dobra vest je da, bez obzira na to imate li simptome ili ne, unos vitamina D3 kroz ishranu nikada ne može uzrokovati zdravstveni problem već samo delovati kao dobra preventiva. A preventiva je pola zdravlja.

Ideje za unos vitamina D

  • Svakoga jutra uz doručak popijte jednu do dve šolje mleka obogaćenog vitaminom D3.
  • Kada god ste u prilici i vremenski uslovi to dozvoljavaju, 10 do 15 minuta budite direktno izloženi suncu bez zaštitnog faktora. Dovoljno je da osunčate samo lice da bi se u organizmu proizveo vitamin D3.
  • Birajte mlečne poslastice poput sutlijaša, palačinki, griza, pudinga – ovo će biti uskusan način da unesete još malo mleka i vitamina D3.
  • Povećajte unos magnezijuma i kalcijuma, oni pomažu apsorpciju vitamina D3 i njegovu bolju funkciju u organizmu.
  • Popijte šolju mleka pred spavanje – stari recept proverenog dejstva za lepši i mirniji san.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media