ŠTA DA URADITE KAD SRCE POČNE DA VAM NEKONTOLISANO LUPA IZ ČISTA MIRA? Prvi savet je - SEDITE, a onda...
Međutim, postoje i one koje bi trebalo da se tretiraju lekovima, a poneke mogu da budu i smrtonosne, pa se pored terapije, rešavaju i operacijom, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

ŠTA DA URADITE KAD SRCE POČNE DA VAM NEKONTOLISANO LUPA IZ ČISTA MIRA? Prvi savet je - SEDITE, a onda...

Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.

Objavljeno: 22.02.2021. 12:48h
  • 109

Ukoliko nekad osetite da vam u trenucima mirovanja srce pojačano kuca ili čak preskače, ne znači da ima razloga za brigu.

Jer, možda je u pitanju samo prolazna reakcija usled uzbuđenja, straha, nagle promene položaja tela... Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.

Međutim, postoje i one koje bi trebalo da se tretiraju lekovima, a poneke mogu da budu i smrtonosne, pa se pored terapije, rešavaju i operacijom.

Neka lupanja su smrtonosna, a neka bezazlena

Šta bi trebalo uraditi kada se srce uzlupa kako bi ste sebi pomogli na najbolji način?

Pokušajte da se smirite

Kada se srce uzlupa, trebalo bi prekinuti svaku fizičku aktivnost i zauzeti udoban položaj. Dišite duboko i ritmično i pokušajte da se opustite. Ukoliko srce ne prestaje ubrzano da radi, potražite pomoć u najbližoj apoteci, gde bi mogli da vam preporuče odgovarajući lek.

Prvi korak je da prestanete sa radom i udobno sednete. Dišite duboko, a onda...

Kod lekara

Ukoliko vam se ubrzan srčani rad javlja često i traje dugo neophodan je odlazak lekaru. Takođe, ako često dok mirujete osećate da srce ne radi pravilno i da povremeno preskoči, neizostavna je detaljnija lekarska provera. Kada tahikardiju prati i gubitak svesti, onda je lekarska pomoć urgentna.

Proverite krvnu sliku

Ubrzan puls odnosno tahikardija, osim stresa, uzbuđenja i velike radosti, može da bude uzrokovana i malokrvnošću, poremećajem rada štitaste žlezde, gojaznošću i velikim fizičkim naporom, kao i oslabljenim srcem i funkcijom srčanih zalistaka.

Merite pritisak i puls

Pojava tahikardije je znak da bi učestalije trebalo da kontrolišete vrednosti krvnog pritiska i pulsa. Najbolje bi bilo da pritisak merite ujutro, u podne i uveče. Normalan krvni pritisak je do 140/90 mmHg. Srce odraslog čoveka kuca između 60 i 100 puta u minuti, a ubrzanim radom smatra se se kada kuca brže od 100 puta u minuti.

Merite puls: ukoliko srce kuca brže od 100 puta u minuti - onda je situacija opasna.

Zdrave navike

Da bi sprečili pojavu tahikardije vežno je da ne preterujete sa kafom, alkoholom, pušenjem, energetskim napicicima, hranom. Svakodnevno vežbajte ili idite u šetnju od minimum sat vremena. Dajte sebi vreme za predah svakog dana. Hranite se zdravo.

Pregled

Bez obzira na to da li imate simptome ili ne, svake godine uradite EKG srca i kompletnu krvnu sliku. Ukoliko često patite od tahikardije, najbolje bi bilo da EKG pregled uradite baš u trenucima kada je srce uzlupano, jer to može značajno da pomogne kardiologu u otkrivanju uzroka problema.

Najčešće je psiha kriva

Kada tahikardija nije povezana sa malokrvnošću, gojaznošću ili poremećajima u radu štitaste žlezde i samog srčanog mišića, nema razloga da se tretira lekovima. Nije mali broj osoba kod kojih je ubrzan srčani rad uzrokovan anksioznošću i paničnim napadom.

Bonus video:

(Espreso/Doktor u kući)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media