8 ZNAKOVA KOJI MOGU DA UKAZUJU NA TO DA IMATE KRVNI UGRUŠAK: Nikako ih NE IGNORIŠITE!
Bol u grudima, Foto: Profimedia

ZA ZDRAVLJE

8 ZNAKOVA KOJI MOGU DA UKAZUJU NA TO DA IMATE KRVNI UGRUŠAK: Nikako ih NE IGNORIŠITE!

Ukoliko osoba pati od prekomernog zgrušavanja krvni to može biti opasno jer može dovesti do tromboze

Objavljeno: 21.02.2021. 14:05h
  • 3

Sasvim je normalno da prilikom povreda dođe do zgrušavanja krvi, jer se na taj način sprečava njen dalji gubitak i podstiče se zarastanje rana.

Ipak, ukoliko osoba pati od prekomernog zgrušavanja krvni to može biti opasno jer može dovesti do tromboze.

U tom slučaju se kod tih osoba stvaraju krvni ugrušci koji zaguše krvne sudove, a to može dalje da dovede do fatalnih posledica, kao što su srčani i moždani udar. Ovo su neki od simptoma ovog stanja:

Lupanje srca

Ako imate krvni ugrušak u plućima, možda ćete osećati pritisak. U ovom slučaju, tahikardija može biti uzrokovana niskim nivom kiseonika u plućima. Zbog toga, srce pokušava da nadoknadi nestašicu kiseonika i da počne da radi sve brže i brže što prepoznajemo kao jače lupanje srca.

Kratak dah

Ako ste odjednom primetili da vam je vrlo teško da duboko udahnete, to može da bude simptom krvnog ugruška u plućima, što se naziva plućna embolija.

Kašljanje bez razloga

Ako ponekad imate neočekivane napade suvog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u grudima, to bi moglo da znači da imate krvni ugrušak u plućima. Možda ćete takođe iskašljavati sluz, pa i krv.

Bol u grudima

Ako osetite bol u grudima, kad duboko dišete, to bi mogao da bude jedan od simptoma plućne embolije. Ta bol je obično oštra, pa lako možete da pomislite da imate srčani udar. Glavna razlika između njih je da plućna embolija uvek pogoršava disanje. U svakom slučaju, trebalo bi da odmah pozovete hitnu pomoć, jer posledice mogu biti kobne.

Jako crvenilo na nozi

Crvene ili tamne tačke na koži, koje se bez razloga pojavljuju, mogu biti simptom krvnog ugruška u nozi. Takođe, možete osetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok istežete prste prema gore. Bol u stomaku se javlja ako je tromb u abdomenu.

Bol u ruci, ili nozi

Iako je obično potrebno imati nekoliko simptoma za dijagnostifikovanje krvnog ugruška, nepogrešiv znak te ozbiljne bolesti koju možda imate je bol. Bolovi iz krvnog ugruška mogu da se lako zamene grčem mišića, ali takva vrsta bola češće nastaje kada hodate ili savijate noge.

Oteklina

Ako ste odjednom primetili da je jedan od vaših zglobova otečen, to može da bude upozoravajuć simptom krvnog ugruška. Ovo stanje se smatra hitnim slučajem, jer ugrušak može da se oslobodi u bilo kom trenutku i da dođe do jednog od vaših organa.

Crvene mrlje na koži

Da li ste primetili crvene pruge koje se iznenada pojavljuju duž vaših vena? Osećate li toplinu kada ih dodirujete? To su znakovi koji ukazuju na krvni ugrušak.

(Espreso/Zivim.glorija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media