NOVINARKA ESPRESA ODLUČILA DA POSTANE VEGETARIJANAC! U zemlji ĆEVAPA I BUREKA ovo NIJE LAKO, sledi njena ISPOVEST!
Vegetarijanski izazov dan PRVI, Foto: Profimedia, Aleksandra Čolić

VEGETARIJANSKI IZAZOV

NOVINARKA ESPRESA ODLUČILA DA POSTANE VEGETARIJANAC! U zemlji ĆEVAPA I BUREKA ovo NIJE LAKO, sledi njena ISPOVEST!

Novinarka Espresa, Bojana Petrović, svakog dana će deliti sa vama iskustva tokom petodnevnog vegeterijanskog izazova

Objavljeno: 14:21h
Bojana Petrović

Dragi čitaoci Espresa, moram sa vama da podelim izazov koji sam sebi zadala. Možda se neko od vas razmišlja na sličan korak pa bih volela da podelim svoja iskustva i možda vas podstaknem, ili odgovorim, da uradite isto što i ja.

Naime, zadala sam sebi izazov da narednih pet dana budem vegetarijanac. Inače sam poznata po tome što obožavam meso i nijedan dan ne može da mi prođe a da ne pojedem bar jednu mesnu namirnicu. Kako je vegetarijanstvo sve popularnije i sve više njih se odlučuje na taj korak da se odrekne mesa, rešila sam da se i ja oprobam, vidim kako ću izdržati i hoće li mi biti teško.

Naravno da mi najveći problem predstavlja ŠTA jesti umesto mesa. Ako vam kažem da dolazim iz Vojvodine i da se podrazumeva da se na našoj trpezi svakodnevno nalazi salama, pršuta, čajna, pečenica i ostali mesni slatkiši, onda možete samo da zamislite koliko mi je teško da se upustim u ovaj izazov. Da vam ne pričam o tome da bih na prasećem pečenju mogla da živim i da bih uz svaki obrok, kao salatu, mogla pojesti jedno parčence prasetine.

Jutrošnji doručak, koji je bio oko pola osam ujutru, sastojao od dva jajeta, malo sira, pavlake i crnog tost hleba. Kad sam otvorila frižider mahinalno mi je ruka krenula ka parčetu slanine ali sam se onda setila da mi je to "slatko" zadovoljstvo od danas zabranjeno.

Doručak me je držao do nekih 11 sati, tad sam već počela da osećam glad, ali pošto je rano za ručak, umesto hrane popila sam kafu. Sreća je što od količine posla i nisam stizala toliko da razmišljam o gladi koja me muči. No, svakako treba da skinem koji kilogram te verujem da će mi prijati da se ovih dana malo "pročistim".

Ručak je bio tek oko 14h i stvarno sam mislila da ću umreti od gladi. Isplatilo se čekanje pošto sam obradovala svoj stomak zapečenim makaronama sa sirom. Ukusno je, ali nisam sigurna koliko je sito, s obzirom na to da sam sat vremena nakon ručka bila gladna i pojela prolećnu rolnicu sa povrćem.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Izdržala sam do 18h i tad sam pojela svoj poslednji obrok za danas koji se sastojao od zelene salate i tunjevine. Nije loše, uveče svakako ne volim da jedem tešku hranu tako da mi je ovaj obrok bio potaman.

Inače, ne znam da li ste znali ali postoji nekoliko vrsta vegetarijanaca:

  • Vegani - potpuno izbacivanje namirnica životinjskog porekla, kako mesa, tako i jaja, mlečnih proizvoda i meda. U njihovoj ishrani najčešće se koriste žitarice, mahunarke, voće i povrće.
  • Laktovegetarijanci - ova grupa vegetarijanaca osim biljnih proizvoda, konzumira mleko i mlečne proizvode (jogurt, sir, pavlaka i slično).
  • Ovovegetarijanci - oni svojoj ishrani pored namirnica biljnog porekla dodaju još jaja.
  • Ovolaktovegetarijanci pored biljne hrane jedu jaja, mleko i mlečne proizvode. Ova grupa vegetarijanaca je najzastupljenija.
  • Poluvegetarijanci - njihov jelovnik ne isključuje meso u potpunosti. Uz vegetarijansku hranu, dopušteno im je pileće belo meso i riba, dok je crveno meso zabranjeno.
  • Peskovegetarijanci - možda je lakše objasniti njihov način ishrane tako što ćemo reći da je u pitanju posna ishrana. Dakle, uz biljnu hranu jede se i riba.
  • Pobornici presne ishrane - kako sam naziv kaže, u ovu grupu spadaju oni koji konzumiraju isključivo sirove biljne namirnice, pretežno voće, povrće, med, žitarice, maslinovo ulje.
  • Makrobiotičari - njihova ishrana bazira se na mahunarkama i celim zrnima žitarica. Pretežno koriste žuti šećer, crno brašno i nerafinisano ulje. Potenciraju organski uzgojene namirnice, bez veštačkih đubriva.
  • Fru(k)tarijanci - moram da priznam da skidam kapu ovim ljudima, s obzirom na to da se njihova ishrana sastoji isključivo od voća.
  • Radikalni fru(k)tarijanci - kad se kaže radikalni, to zaista nije bez razloga. Ovi vegetarijanci jedu plodove voća koje je samo palo na zemlju.

Čik pogodite za koji tip vegetarijanstva sam se ja odlučila?

To je to za danas, prvi dan sam uspešno pregrmela. Ni sama na znam šta će se naći na sutrašnjem meniju. Ukoliko imate predloge šta bih mogla jesti a da je bez mesa, pišite u komentarima.

Espreso/Bojana Petrović


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.