ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK: Roditelji su ostavili bebu u krevetiću... (VIDEO)
Obratite pažnju, Foto: Printscreen

važno

ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK: Roditelji su ostavili bebu u krevetiću... (VIDEO)

Snimak je objavio Sigurni san za bebe na TikTok-u, stranici koja deli obrazovne video zapise o sigurnom spavanju za bebe mlađe od 12 meseci

Objavljeno:

Male bebe mogu povući sebi na lice svašta, ali ne znaju to isto da odmaknu sa sebe. Ovaj video je jasan prikaz toga, zato se savetuje roditeljima da u krevetiću ne ostavljaju nikakve dodatne predmete.

Roditelji su podelili zastrašujući video kao upozorenje drugima da ne ostavljaju pokrivače ili bilo kakve stvari u dečjem krevetiću dok spava.

Snimak je objavio Sigurni san za bebe na TikTok-u, stranici koja deli obrazovne video zapise o sigurnom spavanju za bebe mlađe od 12 meseci.

Savetuje se da roditelji uvek treba da slede osnovna pravila spavanja za mališane, ili poznati ABC of sleep što je akronim za alone, back and crib - beba spava sama bez dodataka u krevetiću i na leđima.

Video koji je prikupio više od dva miliona pregleda je pravi snimak s dečjeg monitora koji prikazuje šta se može dogoditi tokom noći ako se u krevetiću ostave lako pomične stvari.

U videu se čini da je beba povukla lagani pokrivač preko glave, zbog čega se potom počela boriti za zrak. Srećom, roditelji su na kameri videli šta se dogodilo i pojurili pomoći bebi maknuvši sve stvari iz krevetića.

Uz video je napisano da je ova beba spašena, ali da nisu sve bebe te sreće.

- Srce mi se slomilo kad sam videla kako se beba panično bori - napisao je jedan korisnik TikToka.

- Lekcija naučena - napisao je drugi komentator.

Takođe, bebu treba staviti nogama na dno dečjeg krevetića, s pokrivačima zataknutima s obe strane madraca i postavljenim ne više od ramena. Bebina glava uvek mora ostati nepokrivena.

Kako povećati sigurnost deteta u najmanjoj dobi?

Kako bi se smanjio rizik od neželjenih posledica, ali i od Sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) pedijatri preporučuju isključivo spavanje bebe na leđima, bez ikakvih dodataka u krevetiću i u ne pregrijanoj sobi.

- Ono što zasigurno može smanjiti učestalost SIDS-a je spavanje bebe na leđima, isključivo na leđima. Kampanja kojom se preporučuje spavanje na leđima je započela 1994. godine što je rezultiralo dramatičnim padom učestalosti SIDS-a - ispričao nam je prof.dr.sc. Milivojem Jovančevićem.

Osim spavanja na leđima, važna je i temperatura zraka u prostoriji u kojoj dete spava.

- Važno je da zrak bude prohladan i čist. Naime, pušenje u blizini deteta povećava šansu za SIDS. Madrac treba biti lagano podignut na onoj strani gde je detetova glava, a plahte dobro zategnute te u krevetiću ne bi trebalo biti nikakvih igračaka, jastuka itd. - savjetuje prof.dr.sc. Jovančević.

Naglasio je i važnost korištenja dude varalice. Kaže da kod dece koja su dojena, duda varalica se ne koristi u prvih mjesec-dva života, dok se ne uhoda dojenje. Nakon toga se može koristiti.

- Korišćenje dude varalice kod uspavljivanja tokom dana ili večeri značajno smanjuje učestalost smrti u kolijevci - rekao je.

Top saveti kako svesti rizik od SIDS-a na minimum.

Ove preporuke se temelje na brojnim epidemiološkim studijama, napominje prof.dr.sc. Milivoj Jovančević.

- spavanje u položaju supinacije, na leđima (ne na boku, ne na trbuhu!)

- spavanje na tvrdoj podlozi

- spavanje u sobi s roditeljima, ali u svom krevetu

- bez mekanih predmeta i nezategnute posteljine

- trudnice treba da imaju adekvatnu i preporučenu prenatalnu negu

- izbegavanje izlaganja duvanskom dimu za vreme trudnoće i nakon poroda

- izbegavanje alkoholnih pića i zabranjenih lekova za vreme trudnoće i nakon poroda

- preporuča se dojenje

- dolazi u obzir upotreba dude varalice kod uspavljivanja

- izbegavati pregrejavanje

- ne preporučuje se upotreba kardiorespiratornih monitora kao strateška mera u smanjenju rizika za SIDS.

(Espreso/24sata hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.