NOSITE LI ČARAPE DOK SPAVATE? Ako patite od NESANICE probajte ove TRIKOVE, spavaćete kao TOP!
Spavanje, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

NOSITE LI ČARAPE DOK SPAVATE? Ako patite od NESANICE probajte ove TRIKOVE, spavaćete kao TOP!

Već smo u ranijem tekstu pisali o mogućim uzrocima nesanice, a sada ćemo ponuditi nekoliko praktičnih saveta za prevazilaženje ovog problema.

Objavljeno:

Mnogi ljudi pate od nesanice. Oni se svako veče muče da zaspe, a kada im to i pođe za rukom, bude se usred noći i ponovo prolaze kroz istu agoniju. Šta onda preostaje takvim osobama da urade da bi utonule u san?

Već smo u ranijem tekstu pisali o mogućim uzrocima nesanice, a sada ćemo ponuditi nekoliko praktičnih saveta za prevazilaženje ovog problema.

Nosite čarape u krevetu

Iskoristite čarape da ugrejete noge kada legnete. To će proširiti krvne sudove vaših stopala, a kasnije i ostatka vašeg tela. Polako ćete se ugrejati, što će predstavljati signal za vaš mozak da je vreme za spavanje.

Pokušajte da ostanete budni

Možda zvuči paradoksalno, ali veće su šanse da će nam se prispavati kada radimo nešto drugo, na primer, čitamo ili gledamo televiziju, nego kada legnemo, zažmurimo i očekujemo da ubrzo zaspimo. Zato vam preporučujemo da ne pokušavate da na silu utonete u san, već slobodno pustite svoju omiljenu seriju i sačekate da vam se sklope oči od umora.

Prisetite se svih svojih aktivnosti u toku dana

Pokušajte da razmišljate o svemu što ste radili pre nego što ste legli u krevet, uključujući i one najbanalnije stvari. Prisetite se šta ste doručkovali, ručali i večerali, koje ste prodavnice posetili posle posla, šta ste u njima kupili itd. Stručnjaci veruju da ćete se tako lakše opustiti i skrenuti misli sa ozbiljnijih problema koji vas muče.

Umijte se hladnom vodom

Umesto što se prevrćete u krevetu, okrećete drugu stranu jastuka i frustrirani pokušavate da zaspite, skoknite do kupatila i umijte se hladnom vodom. Iako možda mislite da će vas to razbuditi, efekat je upravo suprotan. Kontakt sa hladnom vodom će usporiti vaš rad srca, smanjiti krvni pritisak i omogućiti vam da se relaksirani vratite u krevet.

Stavite jastuk ispod vaših kolena

To možete učiniti ako spavate na leđima, ali i na boku, s tim da se tada preporučuje da jastuk stavite između vaših nogu. I jedna i druga poza manje opterećuju vašu kičmu i opuštaju vaše mišiće. Obavezno ih probajte sledeći put kada ne budete mogli da zaspite.

(Espreso.co.rs/Bright Side)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.