PRVI SIMPTOMI KRVNOG UGRUŠKA: Nikad ne ignorišite OVE PROMENE NA TELU, ako ih primetite SMESTA SE JAVITE LEKARU!
Obratite pažnju na krvne ugruške, Foto: Profimedia

KOBNO PO ZDRAVLJE

PRVI SIMPTOMI KRVNOG UGRUŠKA: Nikad ne ignorišite OVE PROMENE NA TELU, ako ih primetite SMESTA SE JAVITE LEKARU!

Kada se krvni ugrušci ne raspadnu, mogu biti opasni i dovesti do ozbiljnih medicinskih komplikacija

Objavljeno:

Da li ste se ikada posekli na papir ili prlikom brijanja? Kada se to dogodi, krvni ugrušak reguliše zaustavljanje krvi, kako ne bi došlo do većeg krvarenja. Brzo zaustavi krvarenje, i nakon toga se obično ubrzo raspadne. Međutim, ponekad stvari mogu poći po zlu.

Kada se krvni ugrušci ne raspadnu, mogu biti opasni i dovesti do ozbiljnih medicinskih komplikacija. Nastaju u krvnim sudovima, u bilo kom delu vašeg tela. Velika je verovatnoća da će pogoditi nogu, posebno ukoliko dugo sedite.

Ukoliko ugrušak nastane u arterijama, koje nose kiseonik iz krvi vašeg srca do svih ćelija vašeg tela, može doći do ozbiljnih problema. Sprečavanje da kiseonik dođe do srca, pluća ili mozga, može vas dovesti u opasnost od srčanog udara ili šloga. Takođe, ugrušak bi mogao da se stvori i u venama koje nose krv nazad u Vaše srce. Kada dođe do toga, simptomi se pojavljuju postepeno, ali ih ne treba olako shvatiti jer mogu biti opasni.

Srce
foto: Profimedia

Ako naučite da prepoznate simptome upozorenja na postojanje krvnog ugruška, znaćete kada je pravo vrijeme da se obratite lekaru i ne dovedete svoj život u opasnost.

Ruke i noge

Kada se krvni ugrušak formira u jednoj od dubokih vena u ruci ili nozi, ispod površinskog sloja kože, to bi moglo izazvati trombozu dubokih vena. To je opasno, jer ugrušak može doći do srca ili pluća. Šansa da dobijete trombozu je mnogo veća, ukoliko se dugo niste kretali (to može biti nakon neke hirurške intervencije). Odmah potražite lekarsku pomoć ako primetite neke od ovih simptoma:

Otok. Može se pojaviti tačno na mestu formiranja krvnog ugruška, ili može doći do oticanja cele noge ili ruke.

Promena boje. Možda ćete primijetiti da Vam ruka ili noga postaju crvenkaste ili plavičaste boje, javlja se svrab ili toplina u predelu otečenosti.

Bol. Kod povećanja ugruška, može doći do njegovog povređivanja. Intenzitet bola može varirati od tupog do intenzivnog bola.

Poteškoće sa disanjem. Ako se to dogodi, to bi moglo značiti da Vam se ugrušak preselio sa ruke ili noge u Vaša pluća. Kašalj Iskašljavanje krvi Bol u grudima Vrtoglavica Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma, pozovite hitnu pomoć ili idite do prve zdravstvene ustanove.

Srce

Krvni ugrušak koji se formira u ili oko Vašeg srca, može izazvati srčani udar. Obratite pažnju na ove simptome:

Jaki bolovi u grudima i ruci Znojenje Poteškoće sa disanjem

Pluća

Kada se krvni ugrušak iz dubokih vena u ruci ili nozi odvoji i krene ka plućima, dolazi do plućne embolije. Ovo je izuzetno opasno stanje. Odmah potražite lekarsku pomoć ako:

Imate problema sa disanjem Osetite bol u grudima Počnete da kašljete Počnete da se znojite Vrti Vam se u glavi

Mozak

Krvni ugrušci u mozgu mogu biti uzrokovani masnim naslagama u zidovima krvnih žila, koje dovode krv u mozak. Ponekad se mogu formirati kao posledica udarca i potresa mozga. U drugom slučaju, ugrušak koji je potekao iz nekog drugog dela tela, može ući u Vaš krvotok i tako doći do mozga, što za posledicu može imati moždani udar. Pazite na ove simptome:

Problemi sa vidom ili govorom Opšti osećaj slabosti

Stomak

U venama se mogu stvoriti krvni ugrušci koji ispuštaju krv iz creva. Mogu biti uzrokovani divertikulitisom, bolestima jetre, ili čak kontraceptivnim pilulama. Ako imate neke od sledećih problema, obratite se svom lekaru:

Mučnina ili povraćanje Jaki bolovi u stomaku, koji se mogu pogoršati nakon jela Dijareja Krvava stolica Osećaj nadutosti

Bubrezi

Krvni ugrušak u bubregu može izazvati sprečavanje izbacivanja štetnih materija iz organizma. To može izazvati visok krvni pritisak ili čak otkazivanje bubrega. Ovo je opasno, pa pripazite na ove simptome:

Bol u stimaku, nogama ili bedrima Krv u mokraći Groznicu Mučninu ili povraćanje Iznenadno oticanje nogu Poteškoće sa disanjem

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.