NE IGRAJTE SE: Ovo je ROK TRAJANJA ruske salate!
Ruska salata, Foto: Profimedia

božićna trpeza

NE IGRAJTE SE: Ovo je ROK TRAJANJA ruske salate!

Domaćice oprezno za prazničnom hranom!

Objavljeno:

Danas je drugi dan pravoslavnog Božića, a za najradosniji hrišćanski praznik domaćice su pripremale prazničnu trpezu, pa su u u mnogim domovima neizostavni ruska salata, pečenje, riba i kolači

Postavlja se pitanje koliko dugo smemo da jedemo hranu u velikim količinama.

Jela sa ribom su izuzetno kvarljiva, bezbedna su za jelo samo dva dana.

Obavezno je držanje u frižideru, na temperaturi manjoj od 8 stepeni.

Jela sa mesom imaju nešto duži rok trajanja, pa ih možete jesti i do pet dana.

Takođe se moraju čuvati na hladnom, na manje od 8 stepeni, a treba ih rashladiti odmah po konzumaciji. Dakle, ne ostavljajte ovale sa pečenjem na trpezi, već komade odmah posle ručka prepakujte u čiste posude, zatvorite i odložite u frižider. Ako je jelo pripremljeno sa mesom u sosu, opasnost od kvarenja je veća, pa se potrudite da se ovakva hrana potroši za najviše tri dana.

Ruska salata

Ruska i francuska salata kvarljive su zbog jaja, krompira i majoneza pa bi trebalo da stoje na veoma niskoj temperaturi (do 4 stepena), a rok trajanja je tri dana.

Ruska salata
foto: Profimedia

Jela od povrća po pravilu se podgrevaju samo jednom i to obavezno na visokoj temperaturi. Za supe, čorbe i čorbasta variva najbolje je da proključaju. Spanać i pečurke nemojte podgrevati, možete ih poslužiti hladne u roku od dva dana.

Kolači imaju rok trajanja od četiri dana (ako su puni krema, naročito na bazi jaja) pa sve do dvadesetak dana (ako su suvi poput lincer keksa ili vanilica).

Kremaste kolače i torte čuvajte u frižideru, a suve kolače na hladnom - do 10 stepeni.

Kuvana jaja takođe obavezno držite u frižideru a ne u korpici na stolu. Ako se tako čuvaju, jaja imaju rok trajanja šest dana.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.