VAKCINA PROTIV KORONE PRUŽA LAŽNI OSEĆAJ SIGURNOSTI: Zbog ovih RAZLOGA treba da nastavite da NOSITE MASKU!
Nejasno je da li vakcine sprečavaju prenos COVID-19, Foto: Ana Paunković

stručnjaci tvrde

VAKCINA PROTIV KORONE PRUŽA LAŽNI OSEĆAJ SIGURNOSTI: Zbog ovih RAZLOGA treba da nastavite da NOSITE MASKU!

Evo razloga zbog kojih treba da nastavite da nosite masku

Objavljeno:

Kako se obećanje COVID-19 vakcine ispunjava usred uvođenja vakcina Fajzer/BioNTek i Moderna, potreba za nastavkom nošenja maski, pranja ruku i održavanja socijalnog distanciranja i dalje je ključna za zaštitu života.

Mere javnog zdravlja bile su glavni alati za sprečavanje infekcije i prenosa virusa. Nošenje maske za lice može smanjiti rizik od zaraze kod pojedinca za 70%. Sa odobrenjem za hitnu upotrebu vakcina Fajzer/BioNTek i Moderna, postoji prilika da se dodatno smanji rizik od bolesti zbog COVID-19.

Međutim, vakcine mogu ljudima dati lažni osećaj sigurnosti da maske više nisu potrebne. Nažalost, to nije slučaj.

Vakcinacija uči telo kako da se uspešno bori protiv virusa, a da se zapravo ne razboli. Ovo je za razliku od mera javnog zdravlja koje se oslanjaju na smanjenje izloženosti virusu. Da bi se efikasno obuzdala ova pandemija, mora se nastaviti sa smanjenjem izloženosti virusu i podržavanjem kampanja vakcinacije.

Evo razloga zbog kojih treba da nastavite da nosite masku (i vežbate druge preporučene bezbednosne smernice) tokom i posle vakcinacije:

Vakcinacija ne daje trenutni imunitet. Vakcine Fajzer/BioNTek i Moderna zahtevaju dve doze davane u razmaku od nekoliko nedelja. U zavisnosti od vakcine, može proći četiri do šest nedelja od početnog doziranja da bi se postigao nivo imuniteta i zaštite uporediv sa nivoom u kliničkim ispitivanjima. U to vreme još uvek je moguće zaraziti se infekcijom i razboleti se.

Pokusi vakcinacije nisu pratili da li su učesnici nosili maske. Iako klinička ispitivanja imaju stroge kriterijume za upis i praćenje, nije jasno da li su učesnici u studijama dobili smernice o upotrebi maski. S obzirom na nedostatak podataka, nije jasno da li je efikasnost vakcinacije imala neke veze sa učesnicima u ispitivanju vakcine koji su se pridržavali mera javnog zdravlja, poput nošenja maski.Stvarni svet ne oponaša kontrolisano kliničko ispitivanje.

Čimbenici kao što su način na koji se vakcina čuva, transportuje, primenjuje i zdravstveno zdravlje pojedinca mogu odrediti stvarnu efikasnost vakcine. Kliničkim ispitivanjima ispitivani su zdravi pojedinci sa stabilnim već postojećim bolestima. Kako započinju kampanje masovnih vakcinacija, operativna logistika, zajedno sa jedinstvenim medicinskim stanjem pojedinca, može uticati na ukupni nivo imuniteta.

Prag imuniteta stada za COVID-19 nije poznat. Imunitet stada se javlja kada je dovoljno stanovništva izloženo virusu, obično vakcinacijom, i ograničava sposobnost virusa da se širi. Procenat stanovništva kojem je potrebna imunizacija da bi se postigao imunitet stada razlikuje se u zavisnosti od bolesti. Na primer, sa ospicama, 95% populacije mora biti vakcinisano kako bi se ograničilo širenje.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, prag imuniteta stada za COVID-19 tek treba da se utvrdi. Trajanje imuniteta vakcine je nepoznato. Uprava za hranu i lekove zahteva srednja dva meseca podataka o bezbednosti i efikasnosti nakon kompletiranja režima vakcinacije za odobrenje za hitnu upotrebu.

Dužina pokrivenosti vakcinom tek treba da se odredi i nadgledaće se tokom pokretanja kampanja vakcinacije. Dobra vest je da su ćelije memorije našeg imunološkog sistema, koje identifikuju infekcije i pokreću imunološki odgovor, postojale i duže od šest meseci kod određenih pacijenata zaraženih COVID-19.

Nejasno je da li vakcine sprečavaju prenos COVID-19. U svojim kliničkim ispitivanjima, Fajzer/BioNTek i Moderna, nisu pratili slučajeve asimptomatskih infekcija sa COVID-19. To znači da sposobnost vakcine da smanji prenos nikada nije procenjena. Buduće studije će morati da procene da li vakcinacija smanjuje prenos virusa da bismo mogli ponovo da procenimo ulogu mera javnog zdravlja.

Kako ova pandemija besni širom sveta, sa preko 1,5 miliona mrtvih, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, naučna zajednica je shvatila svoju impresivnu prekretnicu. Za 10 meseci stvorene su, testirane i primenjene vakcine sa zavidnom stopom efikasnosti od preko 94%, bez ozbiljnih neželjenih događaja. Veliki deo tog uspeha oslanja se na kontinuiranu saradnju. Neophodno je da se svaka vakcinisana osoba vakciniše. Vakcinacija značajno smanjuje rizik od obolevanja, ali ne znači kraj mera javnog zdravlja.

Kako dalje razumemo ovaj virus i efikasnost vakcine, moramo nastaviti da sledimo mere javnog zdravlja usmerene na smanjenje izloženosti koronavirusu, poput nošenja maske, pranja ruku i socijalnog udaljavanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.