OVO JE DO SADA BILA TAJNA: Naučnici otkrili šta se dešava u telu i mozgu u trenucima nakon srčanog zastoja
Elektični signali se poremete, Foto: Profimedia

CIRKULACIJA KRVI DO MOZGA

OVO JE DO SADA BILA TAJNA: Naučnici otkrili šta se dešava u telu i mozgu u trenucima nakon srčanog zastoja

Ljudski mozak još uvek radi nakon što srce prestane, drugim rečima, mozak zna da ste mrtvi

Objavljeno:

Tokom srčanog zastoja, električni signali koji pokreću rad pumpe srca su poremećeni, srce prestaje da kuca i smrt ubrzo sledi, saopštila je AHA.

Izrazi "srčani zastoj" i "srčani udar" često se koriste naizmenično, ali nisu identični uslovi, navodi Američko udruženje za srce (AHA). - Tokom srčanog udara, blokirana arterija sprečava krv da dođe do dela srca, što može dovesti do toga da taj deo umre - iako srce nastavlja da kuca - objasnilo je udruženje.

- U velikoj većini terminalnih slučajeva, lekari medicinski definišu smrt na osnovu toga kada srce više ne kuca - rekao je dr Sam Parnia, direktor za kritičnu negu i reanimaciju na Medicinskom fakultetu NIU Langone u NJujorku.

Srčani udar
foto: Profimedia

- Tehnički gledano, tako dobijate vreme smrti - sve se zasniva na trenutku kada srce stane. Jednom kada se to dogodi, krv više ne cirkuliše do mozga, što znači da se funkcija mozga zaustavlja "gotovo trenutno" - rekao je doktor.

Ljudski mozak još uvek radi nakon što srce prestane, drugim rečima, mozak zna da ste mrtvi. Oni koji su preživeli srčani udar i "vratili se" nakon kliničke smrti, često svedoče kako su znali što se oko njih događalo, čuli su i kada su lekari proglasili vreme njihove smrti, odnosno, vreme kada im je srce prestalo da radi.

(Espreso.co.rs/Magazin.novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.