SVI SHVATATE OVE BOLOVE NAIVNO, A MOGU BITI KOBNI: Telo vam šalje OZBILJNO UPOZORENJE, momentalno TRK KOD LEKARA!
Signali koje vam vaš organizam šalje, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

SVI SHVATATE OVE BOLOVE NAIVNO, A MOGU BITI KOBNI: Telo vam šalje OZBILJNO UPOZORENJE, momentalno TRK KOD LEKARA!

Evo koji su simptomi signal da je potrebna hitna poseta lekaru

Objavljeno:

Bol koja je simptom ozbiljnijeg stanja, često je jaka i povezana s drugim simptomima.

Evo koji su simptomi signal da je potrebna hitna poseta lekaru.

1. GLAVOBOLJA KOJA SE IZNENADA JAVLJA

Ako se bol u glavi javila odjednom i izuzetno je jaka, može u pitanju biti aneurizma. Ako se ne leči, proširenje neke arterije neće proći samo od sebe i može voditi do udara ili jakog krvarenja u mozgu. Odmah nazovite hitnu pomoć.

Žena, Glavobolja, Migrena, Umor, Stres, Bolest
foto: Profimedia

2. BOLI VAS ZUB AKO POPIJETE NEŠTO HLADNO

Zubna caklina koja je oštećena uzrokuje izlaganje zubnog živca, što će uzrokovati jaku pojavu boli kada do tog područja dođe bilo kakva hladna ili topla tekućina. Osim boli, može doći i do infekcije koja se može širiti ostatkom tela. Potrebno je posetiti lekara.

3. BOL U RUCI I ZGLOBU

Ako se bol i utrnulost javi u prstima ili dlanu, može se raditi o karpalnom tunelu. Ako se ne leči, mišići u ruci mogu izgubiti svoju funkciju te možete imati problema s korišćenjem ruke. Razgovarajte s lekarom što pre kako bi se razmotrile opcije lečenja.

4. BOL KOJA SE ŠIRI PRSIMA

Ovo je klasični simptom infarkta, koji je posledica manjka kiseonika koji dopire do srca. Bol se može širiti na čeljust, ramena ili u vrat. Odmah nazovite hitnu pomoć.

5. TUPA BOL U LEĐIMA

Ako se bol progresivno pogoršava i prate je temperatura ili mučnina, može se raditi o infekciji bubrega, trovanju krvi… važno je posetiti lekara što pre.

Leđa, Bolovi u leđima, Žena
foto: Profimedia

6. BOL U DONJEM DELU LEĐA KOJA SE ŠIRI NA NOGE

Ova vrsta boli često je simptom išijasa koji nastaje nakon povrede ili pritiska na živce. Razgovarajte s lekarom kako umanjiti bol i kako se lečiti. Ako se javila i slabost u nogama ili gubitak kontrole nad mehurom, može se raditi o retkom sindromu kaude ekvine, koji uzrokuje paralizu.

7. BOL U STOMAKU

Ako se uz nju javila i temperatura, mučnina ili povraćanje, možda je u pitanju upala slepog creva, a ako se ne reaguje na vreme, može uzrokovati opasnu infekciju.

8. BOL U DONJEM DELU STOMAKA I STIDNOJ KOSTI

Menstrualni grčevi su normalna pojava kod žena, ali ako postaju sve gori ili ne prolaze, može se raditi o endometriozi, stanju kada tkivo raste u maternici i širi se. Posetite ginekologa.

Bol u stomaku, Devojka, Bol, Stomak, Jajnici
foto: Profimedia

9. GRČEVI U NOGAMA

Ako se bol javlja uz crvenilo, toplinu i oticanje, može se raditi o dubokoj venskoj trombozi. Posetite lekara kako bi napravio ultrazvuk, a vi ne masirajte bolno mesto, jer tako ugrušak možete podstaći da se širi dalje telom.

10. TRNCI U STOPALIMA

Ako ne osećate stopala ili se javljaju trnci, možda se radi o oštećenju živaca uzrokovanom dijabetesom. Posetite lekara koji će napraviti potrebne testove. Ako se radi o jakom oštećenju, može doći i do amputacije stopala.

(Espreso.co.rs/Ordinacija.vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.