OVAKO SE PRODUŽAVA SVEŽINA NAMIRNICAMA: Trikovi za DUŽI rok TRAJANJA voća, povrća i mlečnih proizvoda
Banane će ostati svežije duže vreme ako ih zamotate u providnu foliju, Foto: Shutterstock

hit savet

OVAKO SE PRODUŽAVA SVEŽINA NAMIRNICAMA: Trikovi za DUŽI rok TRAJANJA voća, povrća i mlečnih proizvoda

Otkrijte nekoliko korsnih trikova

Objavljeno:

Nekada primetimo da je već posle nekoliko dana vreme da bacimo sir, jer se oseća neprijatan miris, ili da su banane potpuno propale, ili da je krastavac postao neuopotrebljiv…

Kako bi namirnice u frižideru i špajzu što duže ostale u dobrom stanju, potrebno je da se ispravno skladište.

Otkrijte nekoliko korsnih trikova, koji će vam pomoći da vaše voće, povrće i mlečni proizvodi ostanu duže sveži.

Banane stavite u providnu foliju

Banane će ostati svežije duže vreme ako ih zamotate u providnu foliju. Ipak, nemojte da zaboravite da bananama možete da oljuštite koru i da ih iseckate, pa zamrznete, što može da bude savršen dodatak smutijima za doručak, a prezrele banane su fantastične za banana-hleb i mnoge druge recepte.

Ubrusi

Obični kuhinjski papirni ubrusi mogu mnogo da vam pomognu kod skladištenja hrane, jer pomažu da se vlaga apsorbuje, a voće i povrće na taj način ostaje sveže duže vreme. Pečurke obmotajte uz pomoć ubrusa kako se ne bi pokvarile, a takođe i zelenu salatu, kako biste sprečili da brzo propadne. Možete ubruse i da stavite na police u frižideru, kako bi voće i povrće, koje stoji na njima, duže trajalo.

Povrće i voda

Pojedinom povrću poput celera, krastavca i špargle treba voda. Krastavac, mladi luk, celer i špargla, duže će trajati ako ih stavite u staklene tegle sa vodom.

Zaledite mleko

Kako bi mleko duže ostalo sveže, mnogi savetuju da ga umesto u vratima frižidera, držimo na policama frižidera. Takođe, nedavno je novi trend preplavio društvene mreže, a to je da mleko zamrznete u posudama za led i duže će ostati sveže.

Operite bobičasto voće u sirćetu

Čim kupite bobičasto voće, stavite ga u veliku činiju i pre ispiranja ga isperite destilovanim belim sirćetom i vodom. Onda sačekajte da se potpuno osuši i stavite ga u frižider, u posudu obloženu ubrusom.

Sir i maslac

Plastične posude su najgore za odlaganje sireva. Ako nemate posebne kese za sir, poslužiće vam i papir za pečenj, koji bi bilo dobro da zamenite svaki put kada otvarate i konzumirate sir. Možete i da stavite tanak sloj maslaca na stranu sira koju sečete, svaki put kada ga upotrebljavate, kako biste sprečili oksidaciju i pojavu buđi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.