KORONA UDARA NA VITALNI MIŠIĆ: Ako osećate ovih 11 simptoma znači da je vaše srce napadnuto, ODMAH KOD LEKARA
Stručnjaci iz "Mejo" klinike zbog toga su izdvojili upozoravajuće znake koji pokazuju da korona virus napada srce, Foto: Profimedia

koronavirus

KORONA UDARA NA VITALNI MIŠIĆ: Ako osećate ovih 11 simptoma znači da je vaše srce napadnuto, ODMAH KOD LEKARA

Kada počinje da se stvara krvni ugrušak

Objavljeno:

Naučnici su utvrdili da kovid-19 može da dovede do zapaljenja srčanog mišića, do infarkta, poremećaja u radu srca, oštećenja ovog organa, kao i do stvaranja krvnih ugrušaka.

Stručnjaci iz "Mejo" klinike zbog toga su izdvojili upozoravajuće znake koji pokazuju da korona virus napada srce i da je potrebno što pre otići kod lekara.

Oticanje nogu

Jedan od znakova da se stvara krvni ugrušak je oticanje nogu – obično obe noge.

Bol u nozi

Kada počinje da se stvara krvni ugrušak, bol obično počinje da se javlja najpre u listu na nozi i osećaj je sličan grčevima.

Promene na koži

Ukoliko se krvni ugrušak stvara u rukama ili nogama, koža na ovim delovima tela može da postane crvena ili da dobije plavu nijansu. Može da dođe i do diskoloracije usled oštećenja na venama izazvanim koronom.

Osećaj toplote u nozi

Pored upornog, probadajućeg osećaja u nozi, poput grča u mišiću, osećaj bola ili toplote u nozi takođe može da bude upozorenje na stvaranje krvnog ugruška. Kako krvni ugrušak napreduje, tako koža okolo postaje crvena i dopla na dodir.

Pritisak u grudima ili rukama

Prema navodima klinike Mejo, znaci infarkta su pritisak, bol ili stezanje u grudima, kao i osećaj bola koji se širi na vrat, vilicu ili leđa.

Mučnina

Problemi sa varenjem, gorušica i bol u stomaku takođe mogu da budu simptomi infarkta.

Nedostatak daha

Pošto korona virus utiče na pluća, simptom nedostatka daha može da bude vrlo zbunjujuć – da li je reč o kovidu, infarktu ili oboje? Šta god da je u pitanju, ako imate problema sa disanjem, pravac kod lekara!

Hladan znoj

Kada srce ne radi normalno, treba mu više snage da pumpa krv. Zbog toga se javlja osećaj anksioznosti i pojačava se znojenje.

Umor

Umor koji se oseća negde duboko u telu, maltene u kostima, a ne ona uobičajena pospanost, takođe može da bude znak problema sa srcem.

Iznenadne vrtoglavice

Ukoliko imate iznenadne vrtoglavice i osećate kao da ćete se svakog časa onesvestiti, odmah potražite stručnu pomoć.

Brži ili sporiji rad srca

Ukoliko osećate da vam srce radi sporije ili brže nego inače, a pored toga imate bolove u grudima ili nedostatak vazduha, trebalo bi da što pre potražite pomoć lekara jer su i to znaci srčanih problema.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.