NEVEROVATNO! IZBELITE ZUBE sa NAMIRNICAMA koje imate u kući! REULTAT je FANTASTIČAN (FOTO)
Savršeno i zato bi ove namirnice trebalo malo češće da imate na svom meniju., Foto: Profimedia

BRAVO

NEVEROVATNO! IZBELITE ZUBE sa NAMIRNICAMA koje imate u kući! REULTAT je FANTASTIČAN (FOTO)

Jedna namirnica - dve važne funkcije: hrani vas i jača vaše zube. Zvuči jako dobro, zar ne?

Objavljeno:

Dok jako dobro znamo od kojih nam se namirnica zubi kvare (šećeri) i sa kojima ih potamnjujemo (vino/kafa/cigarete), nije li red da predstavimo one od kojih ćemo svoje zube izlečiti od mrlja i žutila i bolje prevenirati njihovo zdravlje.

Jedna namirnica - dve važne funkcije: hrani vas i jača vaše zube. Zvuči jako dobro, zar ne? Savršeno i zato bi ove namirnice trebalo malo češće da imate na svom meniju. Uostalom, neke od njih verovatno već redovno i jedete.

foto: Profimedia

Sir

Tvrdi sir, sveži sir, odnosno gotovo svi mlečni proizvodi puni su proteina i kalcijuma koji ne utiču samo na jačanje zuba i kostiju, već savršeno deluju na zaštitu gornjeg sloja zuba - njihove gleđi.

Jogurt

Za razliku od sira, jogurt osim proteina i kalcijuma ima i jako puno dobrih bakterija, probiotika, koje jako dobro čuvaju zdravlje zubnog mesa i samim tim cele usne duplje. Ali ipak radije birajte one bez dodanih šećera (doslovno su ga puni svi voćni jogurti).

foto: Profimedia

Jabuke

Jabuka pre spavanja za zdravlje vaših zuba - to vam je verovatno poznato - međutim, tu ipak valja ostati na oprezu jer iako jabuka jeste jedna od onih voćki koje su u sigurnom vrhu po pitanju očuvanja zdravlja zuba, čuvajte ih se pre spavanja. Zašto?Prvenstveno zato što jabuke uveče mogu da izazovu nadutost, a fruktoza baš kao i sve vrste šećera može da utiče na pojavu karijesa. Ali ako ćete je pojesti nakon svakog obroka i tako jabukom skinuti naslage od jela, tada će vam jabuka itekako dobro delovati i na zdravlje zuba i na njihovu lepšu boju.

foto: Profimedia

Šargarepa

Ispada da šargarepe nisu dobre samo za zdravlje naših očiju već i za zube i to zato što nas sirova šargarepa "tera" na puno žvakanja čime se u ustima automatski proizvodi puno više pljuvačke koja je sama po sebi jako dobra upravo za prevenciju od nastanka karijesa.

Celer

Isto kao i sa šargarepom, zaključak je da je svo hrskavo, sirovo povrće dobro za našu usnu duplju, a iako je stabljika celera poznata kao vrlo zdrava, mnoge često nerviraju one tanke niti koje se ponekad teže žvaću. Ali baš će vam one pomoći nakon obroka da jako dobro očistite zube, čak i prostor između njih.

foto: Profimedia

Zeleno lisnato povrće

Spanać, blitva, kelj i zelene salate savršeni su za zube jer obiluju s puno kalcijuma i folne kiseline kojima je zadatak da očuvaju zdravlje zubne gleđi. Zeleniš je tu da zubi budu lepši, glatki, bez neravnina na kojima će se prvo primetiti razlika u boji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.