NAKON PRVOG SIMPTOMA NASTUPA SMRT: Ovo je NAJPODMUKLIJA bolest koju prati ovakav OTOK
Pacijenti kod kojih još nije otkrivena često se primaju u bolnicu zbog bolnih grčeva u trbuhu, neretko se i hirurški otvaraju., Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

NAKON PRVOG SIMPTOMA NASTUPA SMRT: Ovo je NAJPODMUKLIJA bolest koju prati ovakav OTOK

Pacijenti kod kojih još nije otkrivena često se primaju u bolnicu zbog bolnih grčeva u trbuhu, neretko se i hirurški otvaraju.

Objavljeno:
  • 1

Kada otok postane bolest i kada može da uguši, reč je o retkoj i naslednoj bolesti koja se naziva hereditarni angioedem. Pacijenti kod kojih još nije otkrivena često se primaju u bolnicu zbog bolnih grčeva u trbuhu, neretko se i hirurški otvaraju.

Do otkrivanja uzroka tegoba uglavnom prođe čitava decenija. Ohrabrujuće je što je Srbija jedna od četiri evropske zemlje koje odvajaju novac za savremeno lečenje ove bolesti. Najmodernija terapija ovim pacijentima sprečava pojave opasnih otoka i tako im omogućava normalan život.

Oboleli u Srbiji

Ova dijagnoza u Srbiji potvrđena je kod 86 osoba, a procenjuje se da ih je ukupno 140.. Simptom je otok koji traje do pet dana...

foto: Profimedia

Doktorka Slađana Andrejević, specijalista alergologije i imunologije Kliničkog centra Srbije, kaže da se ova bolest manifestuje u vidu ponavljajućih, lokalizovanih otoka koji traju od dva do pet dana: Često se pogrešno dijagnostikuje kao upala slepog creva i bez razloga operiše!

- Delovi tela koje otok zahvata mogu da budu ekstremiteti, genitalije, lice, usne, vrat i grlo, kao i unutrašnji organi. Kada se otok pojavi na nekom od unutrašnjih organa, često se pogrešno dijagnostikuje kao upala slepog creva, čir na želucu ili žučni napad. Zbog toga čak trećina ovih pacijenata bude nepotrebno podvrgnuta hirurškoj intervenciji.

foto: Profimedia

Najopasnije je grlo

Najopasnije je kada se otok potpuno nepredvidivo pojavi na jeziku i grlu, jer to stanje može da se završi ugušenjem za manje od 20 minuta bez odgovarajuće lekarske pomoći.

- U ovom slučaju, dok nije bilo odgovarajućih lekova, pacijentima je hirurški otvaran grkljan da bi mogli da dišu, nažalost bilo je i fatalnih ishoda - kaže dr Andrejević.

Napadi koji se javljaju su nezaobilazni, uglavnom su nepredvidivi, a mogu da budu pojačani stresom, kao i raznim drugim provocirajućim faktorima i dramatično utiču na narušavanje kvaliteta života obolelog, jer ne mogu na posao, u školu, putovanje...

Tok bolesti različit je kod svakog pacijenta. Neki imaju češće, a neki ređe napade. U našoj zemlji lečenje hereditarnog angioedema omogućeno je iz budžeta za retke bolesti.

foto: Profimedia

- Sredinom ove godine u Srbiji je za prvog pacijenta obezbeđena profilaktička terapija - kaže dr Radovan Mijanović, alergolog Kliničkog centra Srbije. - To je terapija koja omogućava da se napadi spreče, a ne da se saniraju kada do njih dođe. Efikasnost ovakvog načina lečenja se pokazala vrlo visokom, jer kod osam od 10 pacijenata je tokom primene ovog načina lečenja izostao napad.

U ovom trenutku u našoj zemlji na najsavremeniji način leče se dva pacijenta sa hereditarnim angioedemom. Oni su odabrani na osnovu težine kliničke slike i učestalosti napada. Svi ostali leče se primenom lekova intravenski ili injekciono u vreme napada. Mnogi su obučeni da sami sebi daju lekove i tako saniraju napad.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media