UVEĆANE SU VAM ŠAKE ILI STOPALA? Srpski lekari upozoravaju, to može biti znak OPAKE BOLESTI!
Povećano stopalo jedan od simptoma, Foto: Profimedia

PROVERITE

UVEĆANE SU VAM ŠAKE ILI STOPALA? Srpski lekari upozoravaju, to može biti znak OPAKE BOLESTI!

Iako akromegalija pripada grupi retkih bolesti, trenutno se u Srbiji leči oko 400 pacijenata sa ovom bolešću

Objavljeno:
  • 1

Prva nedelja novembra u celom svetu posvećena je pacijentima koji su oboleli od akromegalije - hronične bolesti kod koje benigni tumor hipofize stvara i otpušta u krvotok prekomerno hormon rasta što dovodi do uvećanog rasta šaka, stopala, nosa, ušnih školjki, jezika.

Iako akromegalija pripada grupi retkih bolesti, trenutno se u Srbiji leči oko 400 pacijenata sa ovom bolešću. Zbog svog sporog toka, ova bolest ostaje dugo neprepoznata.

Velika količina hormona rasta u krvotoku u detinjstvu dovodi do pojave gigantizma, oboljenja koje se karakteriše prekomernim rastom, sve dok se zone rasta u kostima ne zatvore.

Zbog znatno veće telesne visine u odnosu na vršnjake, osobe sa gigantizmom se lako prepoznaju, navodi se u saopštenju Udruženja pacijenata sa agromegalijom UPAK.

Kada se prekomerno stvaranje i oslobađanje u krvotok hormona rasta desi u odraslom dobu, znaci i simptomi se postepeno razvijaju, razvoj telesnih promena je vrlo spor i traje do desetak godina.

Prof. dr Mirjana Doknić, endokrinolog u Kliničkom centru Srbije kaže da je klinička slika akromegalije je specifična, ogleda se u rastu šaka i stopala, nosa i ušnih školjki, otečenosti mekih tkiva lica, isturenosti donje vilice, uvećanju jezika, većom širinom prostora između zuba donje vilice.

Napominje da je koža pacijenata zadebljala, sa pojačanom aktivnošću znojnih i lojnih žlezda, a da je oboljenje najčešće udruženo sa arterijskom hipertenzijom, srčanom aritmijom, popuštanjem srca, šećernom bolešću, poremećajem plućne funkcije, deformacijom zglobova.

"Dijagnoza akromegalije se postavlja na osnovu klinčke slike, povećanog nivoa hormona rasta i njegovog medijatora IGF1, kao i snimanjem hipofize putem magnetne rezonance, koja će pokazati prisustvo tumora hipofize. Adekvatnim lečenjem akromegalije, moguće je sprečiti ili ublažiti komplikacije, čime stopa smrtnosti ovih bolesnika postaje jednaka onoj u opštoj populaciji", kaže Doknić, a navodi se u saopštenju Udruženja.

Navodi da je lečenje akromegalije operativno, da se tumor odstranjuje neurohirurškim zahvatom kroz nos. Ako je bolest aktivna i posle operacije, primenjuju se određeni lekovi.

"Od nedavno u Srbiji je moguće lečenje akromegalije svim savremenim lekovima koji se koriste i u svetu. Medikamenti koji su efikasni u terapiji akromegalije su somatostatinski analozi i blokatori receptora za hormon rasta - objašnjava prof. Doknić.

Sve simptome akromegalije imao je i Zvonimir Stojević iz Beograda, koji na početku mislio je da mu prsti otiču od rada, počeo je da hrče i imao prekide disanja u snu, javili su se bolovi u kukovima, a donja vilica se izdužila i promenio se zagrižaj.

" Nakon desetak godina od pojave prvog simptoma, sasvim slučajno sam saznao da imam akromegaliju. Odlazak kod urologa, mi je promenio život. Doktor me je saslušao i posumnjao da imam tumor hipofize. Nakon urađenih analiza, moje vrednosti nivoa IGF1 su bile veoma visoke - objašnjava Stojević, predstavnik Udruženja pacijenata sa agromegalijom UPAK.

Zvonimiru su lekari prvo hirurškim putem uklanili tumor, a 72 sata nakon operacije svi njegovi nalazi su se drastično popravili. Potom je primenjena terapija lekovima, koja smanjuje otpuštanje hormona rasta iz tumora hipofize ili usporava vezivanje hormona rasta za njegova receptorska mesta u tkivima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media