SVI KOJI SPAVAJU OVAKO, MORAJU ODMAH DA PROMENE POLOŽAJ: Stručnjaci TVRDE da je loše po ZDRAVLJE
rizikujete brojne zdravstvene probleme, Foto: Profimedia

loša navika

SVI KOJI SPAVAJU OVAKO, MORAJU ODMAH DA PROMENE POLOŽAJ: Stručnjaci TVRDE da je loše po ZDRAVLJE

Neurolog, stručnjak za spavanje i medicinski savetnik za WhatAsleep dr. Pietro Luca Ratti objašnjava

Objavljeno:

MedicinskiI stručnjaci jednoglasno se slažu da bi spavanje na stomaku moglo dovesti do raznih kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih problema.

Prema Alexu Savyju, sertifikovanom treneru za spavanje i osnivaču SleepingOceana, "spavanje na stomak smatra se najmanje zdravim položajem iz niza razloga."

Neurolog, stručnjak za spavanje i medicinski savetnik za WhatAsleep dr. Pietro Luca Ratti objašnjava da "kratkoročno možete osetiti bol već nakon jedne noći spavanja na stomaku, ali dugoročno to može dovesti do ozbiljnijih problema."

foto: Profimedia

Prema jednom istraživanju iz 2012. godine, na stomaku spava oko 16 posto ljudi, dok većina (74%) spava na jednoj od strana. Ako ste u ovoj prvoj grupi, rizikujete brojne zdravstvene probleme, piše bestlifeonline.com.

Što spavanje na stomaku čini vratu i leđima?

"Većina problema koji proizlaze iz spavanja na stomaku rezultat su pozicioniranja kičme", kaže Savy. "Kada ležite na stomaku, kičmeni stub gubi svoju prirodnu krivost i može iskusiti napetost ili naprezanje. Patiti mogu i leđni mišići, što ujutro može uzrokovati bolove u leđima".

Spavanje na stomaku takođe može uzrokovati "hiperlordozu ili prekomerno lučenje lumbalne kosti", kaže fizioterapeutkinja Kristen Gasnick. Taj položaj tijela, kaže, stavlja "povećani pritisak na donji deo leđa".

"To uzrokuje pojačanu bol u leđima, posebno za stanja poput kičmenog stuba, stenoze i spondilolize."

foto: Profimedia

No to nije sve, jer moguća su i oštećenja vrata. "Da biste mogli disati ležeći na stomaku, vrat morate okrenuti na jednu stranu. To stvara pritisak i stavlja ga izvan poravnanja s vašom kičmom", dodaje Savy.

Ako pak češće okrećete vrat na jednu nego na drugu stranu, "jedna strana se stegne, a druga oslabi", dodaje fizikalna terapeutkinja i Nicole Lombardo. Na vratu vam se tako mogu stvoriti čvorovi i napetost, zadajući vam svakodnevne bolove, a s vremenom to može dovesti i do ozbiljnijih problema s vratom.

Ratti kaže da spavanje na stomaku takođe "vrši veći pritisak" na vaše srce i pluća. Ali ni to nije sve. Spavanje na stomaku "stavlja naše kukove u anteriorno zarotirani položaj", ističe Lombardo, što bi "moglo povećati kirvu naše lumbalnog dela kičme, što s vremenom može stvoriti probleme s diskom".

Healthline kaže da je hernija diska još jedan rizik koji dolazi sa spavanjem na stomaku. Hernija diska je "kad dođe do puknuća želatinoznog diska između vaših kralješaka. Kad se ovaj gel ispupči s diska, to može iritirati živce", napominju.

foto: Profimedia

Kako smanjiti štetu spavanja na stomaku?

Ako usprkos svim upozorenjima i dalje želite spavati na stomaku, možete koristiti jastuke kako bi ublažili štetu. Gasnick preporučuje stavljanje jastuka ispod nogu, kako bi se smanjilo prekomerno poravnanje kičme. Lombardo dodaje kako nije loše staviti jastuk ni ispod bokova kako biste "držali donji dio leđa u neutralnijem položaju".

"Ako baš morate spavati na stomaku, pronađite jastuk koji može podržati vašu glavu u neutralnijem položaju", ističe ona.

Želite li pak bezbolan prelaz na bočno spavanje, što se smatra puno zdravijim, Ratti predlaže "zabijanje jastuka između želuca i dušeka". To će "sprečiti ljude koji su navikli spavati licem prema dole da se prevrću po stomaku dok spavaju", kaže.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.