DOKAZANO: Marihuana je OPASNIJA od DUVANA, evo koji ORGANI su na DIREKTNOM UDARU
Za sada nijedna evropska zemlja nije legalizovala marihuanu., Foto: EPA/BEA KALLOS

wow

DOKAZANO: Marihuana je OPASNIJA od DUVANA, evo koji ORGANI su na DIREKTNOM UDARU

U toj novoj studiji napravljen je pregled koji govori da pušenje bilo koje supstance, uključujući i marihuanu, ozbiljno šteti srcu, plućima i krvnim žilama.

Objavljeno:

U poređenju i s duvanom, pušenje marihuane uzrokuje pet puta veće oštećenje kapaciteta prenosa kiseonika u krvi, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology, koje je s kolegama proveo bostonski lekar Muthiah Vaduganathan. U toj novoj studiji napravljen je pregled koji govori da pušenje bilo koje supstance, uključujući i marihuanu, ozbiljno šteti srcu, plućima i krvnim žilama. To je u suprotnosti s danas često raširenim urbanim mitom da je "bolje pušiti marihuanu nego duvan". O novom istraživanju, ali i marihuani uopšte, razgovaramo s psihijatrom Ivanom Ćelićem, načelnikom Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

foto: Profimedia

- Ono što vredi istaknuti iz novog istraživanja jeste činjenica da je kod osoba mlađih od 50 godina koje su imale srčani udar 'pušenje marihuane utvrđeno kao jedan od češćih rizičnih činioca'. Zato pri uzimanju anamneze treba postaviti pitanje i o konzumaciji marihuane - objašnjava doktor Ćelić.

Budući da je u svetu i Evropi trend dekriminalizacija marihuane, a sve su jači i pokreti za njenu legalizaciju, pitamo psihijatra smatra li da to doprinosi stvaranju utiska da marihuana gotovo pa uopšte nije štetna.

- Za sada nijedna evropska zemlja nije legalizovala marihuanu. Ovde je vrlo važno naglasiti da se u velikoj većini evropskih zemalja dogodila dekriminalizacija s ciljem usmeravanja represivnog aparata prema dilerima, a ne prema konzumentima. Treba kazneno goniti preprodavače, a ne konzumente - tumači doktor Ćelić pa objašnjava da je legalizacija marihuane neodvojivo povezana s njenom komercijalizacijom.

foto: Profimedia

- Premda se u kontekstu dekriminalizacije govori i o reformi socijalne pravednosti, kako bi prestupnike brisalo iz kaznene evidencije i time doprinosilo njihovoj destigmatizaciji, ne možemo zanemariti činjenicu da je moćna duvanska industrija jedan od najglasnijih zagovornika legalizacije marihuane u rekreativne svrhe, prvenstveno s ciljem profita - govori, iz čega se da zaključiti da su, po njemu, pri tome u rasuđivanju često zanemarene medicinske činjenice.

Ćelić se, kao lekar, zalaže za primenu kanabisa u medicinske svrhe.

- Ali, medicinske indikacije trebaju donositi stručnjaci, a ne različiti propagandni portali po kojima kanabis leči gotovo sve ili, ne daj Bože, 'ulica'. Od 2015. godine i u Republici Hrvatskoj postoje tačno određene indikacije (najpoznatije su za ublažavanje spazama u multiploj sklerozi te za ublažavanje umerene do teške boli kod bolesnika s uznapredovalom malignom bolešću) za primenu kanabisa u medicinske svrhe.

Ovde valja naglasiti da korišćenjem medicinskog kanabisa ne lečimo samu bolest niti utičemo na njenu progresiju, nego možemo ublažiti simptome određene bolesti. Kada govorimo o psihičkim poremećajima, naše stručno poverenstvo koje je izrađivalo smernice zaključilo je da za sada ni za jedan pripravak medicinskog kanabisa nije dokazano da utiče na progresiju ili ublažavanje simptoma shizofrenije, anksioznih i/ili depresivnih poremećaja ili PTSP-a - govori.

foto: EPA/Darren England

Ćelić je načelnik Zavoda za dualne poremećaje, na kojem se leče bolesnici s dualnom dijagnozom, oni koji imaju dva psihička poremećaja, od kojih je jedan zavisnost.

- Marihuana, kao i svaka druga opojna droga, sadrži psihoaktivne supstance koje svojim delovanjem menjaju normalno funkcioniranje mozga. Najčešći neželjeni efekti konzumiranja marihuane su stanja psihičke napetosti, uznemirenosti te pojava paranoidnih ideja i halucinacija. Premda u ovom trenutku ne možemo reći da je konzumacija marihuane direktno uzročno povezana s nastankom shizofrenije, možemo reći da će redovna konzumacija marihuane kod osoba kojima je dijagnostikovan neki od psihotičnih poremećaja sigurno dovesti do pogoršanja psihičkih simptoma, koji će neretko zahtevati hospitalni tretman. Redovno pušenje marihuane može dovesti i do smetnji učenja i pamćenja, ali i do amotivacijskog sindroma koji se izražava ozbiljnim nedostatkom interesa i energije za bilo kakve aktivnosti u životu - kaže.

Dr. Vanduganathan posebnu je zabrinutost izrazio, prenosi New York Times, zbog porasta srčanih udara kod pušača trave mlađih od 50. Mladi pacijenti koji su doživeli svoj prvi srčani udar prijavljuju da su redovini pušači marihuane. Čak i kad se brojke usporede s pušačima duvana, ispostavilo se da je marihuana dvostruko veća opasnost za smrtonosni infarkt od duvana.

Zašto? Uzroke otkrivaju druga istraživanja. Znanstveni tim u New Orleansu otkrio je da su kod pušača trave česti slučajevi upale i ugrušaka u arterijama. Neka istraživanja, pak, pokazuju da se marihuanu može povezati sa stvaranjem poremećaja u srčanom ritmu koji može dovesti do srčanog udara. Jedna studija tvrdi da je taj rizik triput veći kod pušača marihuane.

Zašto marihuana nije bezopasna

Srce- Američke studije dokazuju kako pušenje trave utiče na promenu srčanog ritma i urzokuje aritmije. Arterije- Lekari tvrde kako marihuana izaziva upale arterija i krvne ugruške koji mogu izazvati srčane udare. Pluća- Nova studija dokazuje da marihuana uzrokuje pet puta veće oštećenje kapaciteta prenosa kiseonika u krvi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.