KOME GRAĐANI SRBIJE DAJU HILJADE DINARA DA BI PRESTALI DA PUŠE? Evo zbog čega morate biti oprezni!
Hipnozu treba zakazati kod najboljih psihologa, Foto: Jelena Vučetić

neverovatno

KOME GRAĐANI SRBIJE DAJU HILJADE DINARA DA BI PRESTALI DA PUŠE? Evo zbog čega morate biti oprezni!

Neke studije su pokazale da hipnoza može pomoći određenim ljudima da prestanu s pušenjem.

Objavljeno:

Iako prestanak pušenja predstavlja pravi izazov za pušače, to je najbolja stvar koju možete učiniti za sebe. Pušenje je opasna, čak smrtonosna navika. To je vodeći uzročnik raka, rizika od moždanog i srčanog udara, plućnih i drugih bolesti.

Ako ste probali da iskorenite ovu lošu novaiku, ali nijedan metod nije dao dobar rezultat, to ne znači da treba da odustanete. Neke studije su pokazale da hipnoza može pomoći određenim ljudima da prestanu s pušenjem.

Šta je hipnoza?

Hipnoza se definiše kao izmenjeno stanje svesti u kojem izgledate kao da spavate ili ste u transu. Klinička hipnoza se može koristiti za lečenje određenih fizičkih ili psiholoških problema. Na primer, često se koristi za pomoć pacijentima u kontroli bolova. Takođe se koristi u širokom spektru drugih stanja kao što su problemi sa težinom, poremećaji govora i problemi sa zavisnošću. Raspravlja se o tome kako hipnoza deluje.

Neki ljudi veruju da kada se hipnotišete, više se opustite i koncentrišete, i spremniji ste da usvojite predloge - kao što je, na primer, odustajanje od pušenja.

Ako ste probali da iskorenite ovu lošu novaiku, ali nijedan metod nije dao dobar rezultat, to ne znači da treba da odustanete. Neke studije su pokazale da hipnoza može pomoći određenim ljudima da prestanu s pušenjem.

Sistematski pregled objavljenih studija 2010. otkrio je da nema dovoljno dokaza koji podržavaju upotrebu hipnoze. U drugom pregledu objavljenom 2012. godine rečeno je da studije podržavaju moguću korist od upotrebe hipnoze.

Američko lekarsko udruženje nema zvaničan stav o upotrebi hipnoze. Istraživači koji su proučavali hipnozu kažu da je potrebno više dobro sprovedenih studija kako bi se utvrdilo da li hipnoza zaista pomaže pušačima da zauvek iskoriste tu naviku, ali dodaju da hipnoza ostaje kao pristup koji ima nade i nudi mnoge druge prednosti.

Kako pronaći hipnoterapeuta u Srbiji?

Konsultujte se sa svojim lekarom, najpre. Hipnozom za prestanak pušenja i drugim medicinskim ili bihevioralnim razlozima treba da se bavi samo neko ko ima licencu u zdravstvenoj oblasti, poput medicine, psihijatrije i psihologije.

Hipnoza ne funkcioniše kod svih. Zapamtite, nikad nije kasno za odvikavanje od pušenja. A ako prestanete da pušite pre nego što napunite 50 godina, smanjićete upola rizik od smrti u narednih 15 godina u odnosu na one koji će nastaviti s ovom lošom navikom.

Pazite kod koga zakazujete seansu!

Ekipa "Telegrafa" je kontaktirala nekoliko hipnoterapeuta i dobili smo različite odgovre. Od cene, pa do samog pristupa, ali i licence. Naime, licencirani hipnoteraeut u Republici Srbiji ne postoji jer to samo spada u granu i metodologiju koji se kombinuje pri određenoj terapiji, a koju su naknadno nadogarđivanjem znanja i veština psiholozi i psihijatri uvrstili u svoje procese i načine pristupa rešavanju određenog problema.

Tako smo pričali sa diplomiranim psihologom sa višegodišnjim iskustvom, Gordanom Vukasović, koja nam je ukratko ispričala kako izgleda senasa odvikavanja od zvaisnosti.

- Naime, klijent se u međupodsvesnoj fazi u koju se uvede, gde je relaksiran i sugestibilan, a gde su osećaji samim tim pojačani, stimuliše na senzaciju i događaje pre nego je postao pušač. Evociraju se ti srećni momenti i satisfakicija kada nije postojala zavisnost od cigareta.

Gordana je opisala i dve skale koje pušač zamisli pre podvrgavanja hipnoterapiji, a to su volja za ostavljanjem cigareta i spremonost, na skali od 1 do 10.

- Kada se klijent dovede u tu fazu tzv. transa sučeljavaju se ta iluzija koju cigarete donose kao zadovoljstvo sa onim momentima u životu gde je zadovoljstvo postojalo i bez njih. Naravno, izbegava se u svakom slučaju osuđujući faktor, štaviše, ostavljamo mu, uslovno rečeno, zahvalnost za taj privid sreće, ali se orijentišemo na prvobitni obrazac i realnost sreće i zadovoljstva - iznela je Vukasović, a na pitanje koliko je senasi potrebno kako bismo se rešili zle navike i koja je cena, odgovorila je:

- Čak i jedna je seansa sasvim dovoljna, u ređim slučajevima dve, to zavisi od volje klijenta da se prepusti sugestiji realnog. Cena je 3.000 dinara - rekla je Gordana.

Treba naglasiti da postoji dosta obmanjujućih oglasa na internetui veoma je važno ne nasedti na pojedine samozvane hiponoterapeute koji ne poseduju adekvatno znanje, jer kroz hipnozu vas može voditi samo stručno lice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.