SVE VAS BOLI, A NE ZNATE ZAŠTO: Možda vam fali vitamin B12!
Vitamini / Ilustracija, Foto: AP

VAŽNO

SVE VAS BOLI, A NE ZNATE ZAŠTO: Možda vam fali vitamin B12!

Usled njegovog nedostatka mogu javiti brojni zdravstveni problemi

Objavljeno:

Vitamin B12 je jedan od najsloženijih vitamina u ljudskom organizmu, zbog svoje hemijske strukture i neophodan čoveku, jer se usled njegovog nedostatka mogu javiti brojni zdravstveni problemi.

Ovaj ključni vitamin ne sintetišu ni biljke ni životinje, već samo neke vrste bakterija - mikroflora preživara, na primer, sintetiše vitamin B12 u dovoljnoj količini, pa je upravo zato osnovni izvor ovog nutrijenta hrana životinjskog porekla.

Neke od njih su jetra, bubrezi, srce i mišići svinje i goveda, jer se baš u njima gomila proizvedeni vitamin. Odličan izvor su i riba i jaja, kao i drugi proizvodi životinjskog porekla.

Vitamin B12 ima značajnih antitumorski efekat i može biti izvor energije ne samo za telo čoveka, već i za njegov centralni nervni sistem. Održava dobro stanje nervnog sistema, poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu.

Sa druge strane, nedostatak vitamina B12 može da dovede do negativnih posledica po zdravlje čoveka:

Ovo su znaci nedostatka vitamina B12:

1. Vrtoglavica Vrtoglavice mogu da ukazuju na nedostatak vitamina B12, ali je najbolje posetiti lekara kako bi se utvrdio tačan uzrok.

2. Zaboravljanje Često zaboravljanje je veoma čest simptom nedostatka vitamina B12, a mnogi smatraju da osobama koje pate od Alchajmera ili drugih vrsta demencija nedostaje upravo ovaj vitamin.

3. Slabost u mišićima Zbog nedostatka ovog vitamina je moguća pojava slabosti u mišićima.

4. Bled ten

Često osobe kojima fale vitamini imaju bled ten zbog manjka eritrocita.

5. Utrnulost Može biti simptom nedostatka vitamina, a dešava se zbog oštećenja nerava.

6. Neobjašnjiv umor Nedostatak ovog vitamina smanjuje broj eritrocita i time i smanjuje količinu kiseonika u krvi, što dovodi do hroničnog umora.

Imajte u vidu da se vitamin B12 veoma brzo razgrađuje na svetlosti i zbog je namirnice koje ga sadrže neophodno čuvati na tamnom mestu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Stil.kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.