ŠTITI OD SRČANIH BOLESTI, VISOKOG PRITISKA, I NAJBOLJI JE ČISTAČ JETRE: Ovaj proizvod možete LAKO NAPRAVITI SAMI
Štiti od srčanih bolesti, Foto: Profimedia

BLAGOG UKUSA

ŠTITI OD SRČANIH BOLESTI, VISOKOG PRITISKA, I NAJBOLJI JE ČISTAČ JETRE: Ovaj proizvod možete LAKO NAPRAVITI SAMI

Nutrijenti koji se izvorno nalaze u mleku, nalaze se i u siru

Objavljeno:

Kravlji sir je deo naše tradicionalne kuhinje, izuzetno je blagog i neutralnog ukusa i mirisa pa je omiljen među osobama koje ne vole jake i izražene arome u jelima. U ishrani je jako zastupljen i kao namirnica se može uvrstiti u program bilo koje dijete. Bele je boje, rastresite konzistencije, mekan i maziv, ostaje svež i do 14 dana. Nakon toga poprima trpak miris, postaje gorkast, dobiva koru i plesan.

Nutrijenti koji se izvorno nalaze u mleku, nalaze se i u siru, s tim da sir sadrži manje u vodi rastvorljivih komponenti (minerala i vitamina rastvorljivih u vodi). Sveži kravlji sir sadrži masti i ugljene hidrate, vitamine i minerale, a ponajpre kalcijum, fosfor, magnezijum i cink. Među sirevima ima gotovo najnižu energetsku vrednost (100 g sira/103 kcal). Sveži sir uglavnom sadrži male količine ugljenih hidrata, od 3 do 6 grama na 100 grama. Nemasne varijante obično su bogatije ugljenim hidratima jer im je dodat skrob.

Mlečna mast je korisna

Mlečna mast u siru je od izuzetne važnosti za konzistenciju i organoleptička svojstva sira. Novija istraživanja pokazuju da je mlečna mast donedavno bila neopravdano na lošem glasu. Ona osim što pridonosi energetskom unosu, nosi i mnoge za zdravlje nužne materije kao što su lecitin, karoten i u masti rastvorljivi vitamini A, D i E. Osim zasićenih, sadrži i nezasićene te esencijalne masne kiseline kao što su linolna i linolenska. Linolenska kiselina iz mlečne masti ima antikancerogeno delovanje, a masne kiseline kratkih i srednjih lanaca sprečavaju aktivnost mikroorganizama u probavnom traktu.

Mladi kravlji sir je, osim kalcijuma (155 mg), odličan izvor selena (23 mcg) i riboflavina (0,4 mg). Zbog znatnog sadržaja kalcijuma konzumiranjem svežeg sira sprečavaju se osteoporoza i srčane bolest, povišeni krvni pritisak i rak debelog creva. Sveži sir podiže pH vrednost u ustima (smanjuje izloženost zuba kiselinama) te sprečava stvaranje zubnog karijesa i razvoj bakterija. Važna je namirnica u prehrani osoba koje boluju od šećerne bolesti, bolesti jetre i žuči.

Za lečenje i prevenciju

Optimalna iskorišćenost svežeg kravljeg sira je u kombinaciji s uljem i semenkama lana jer se tako dobija najviše od esencijalnih aminokiselina, nužnih za pravilan rad mozga i živčanog sistema, srca i krvnih žila, a posebno u prevenciji malignih bolesti. Idealan je za večernji obrok zbog niskog udela masti i niske energetske vrednosti i posebno se preporučuje sportistima i osobama koje imaju problema s viškom masnih naslaga. Važan je u ishrani osoba koje ne jedu meso i proizvode od mesa, a zbog malog postotka soli koji sadrži preporučuje se i osobama s nepravilnim radom bubrega, ali i srca. Zbog malog postotka masnih kiselina preporučuje se dijabetičarima te osobama koje imaju problema s disanjem ili boluju od neke plućne bolesti. Potiče bolji rast kose.

Kako napraviti kravlji sir

U 5 litara mleka sa 3,5% mlečne masti dodajte jednu kašičicu jogurta ili sirćeta. Zagrejte do srednje temperature i ostavite oko 2 sata. Za to vreme mešavina će dobiti teksturu i gustinu kiselog mleka. Procedite kroz gazu i sadržaj koji ostane u gazi ostavite još neko vreme da se cedi. Kada se potpuno ocedi, dobili ste sir.

Obloga

Izvlači temperaturu i upotrebljava se kod upale pluća, porebrice, crvenog vetra, vrućih oteklina i čireva, upaljenih očiju i drugih upala. Kada se stavljaju oblozi na oči, nakon skidanja obloga ne smije se barem pola sata izaći na jako svetlo. Obloge se menjaju čim postanu tople.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Zivim.gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.