Zašto imamo podočnjake? Otkriveno je više razloga, ali i načina da ih uklonite!
Foto: Profimedia

za dobro jutro

Zašto imamo podočnjake? Otkriveno je više razloga, ali i načina da ih uklonite!

U većini slučajeva, podočnjaci ne ukazuju na zdravstveni problem.
Objavljeno: 09:24h

Činjenica je, međutim, da mnogima smetaju i stvaraju zabrinutost, što čak može negativno da se odrazi na kvalitet njihovog života.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tamni krugovi” i “kese ispod očiju” pojmovi su koje koriste laici, a dovode se u vezu s nizom fenomena koji se manifestuju na taj način. Medicinski naziv je “periorbitalna hiperpigmentacija” ili POH, a budući da pojava nije prioritet u dermatološkim istraživanjima, o njoj se ne zna mnogo.

Ono što znamo je da je koža ispod očiju izuzetno tanka i providna, što znači da su krvni sudovi u tom predelu upadljiviji, pa koža, samim tim, deluje tamnije.

Hejli Goldbah, dermatolog Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu, ukazuje na to da podočnjaci mogu da znače da osoba ima taman pigment ispod očiju, da postoji efekat senke, ili da su vidljivi krvni sudovi ispod tog dela kože.

Prilikom pregleda, ona pacijentima zategne kožu. Ukoliko problem postane izražajniji, onda to ukazuje da je uzrok u krvnim sudovima, ako se smanji, reč je o opuštenoj koži.

foto: Stock

Između nosa, oka i obraza nalazi se suzni kanal kojim suze otiču iz oka. “S godinama se smanjuje količina masnoće ispod površine kože”, objašnjava Goldbah, a kao posledica toga suzni kanal deluje dublje. Reč je o nekoj vrsti optičke varke. Koža koja deluje tamno zapravo je posledica načina na koji se svetlost odbija o površinu lica.

Ovo su 4 načina da se zauvek rešite dosadnih, tamnih podočnjaka (FOTO) (GIF)

U utvrđivanju razloga zbog kojih imamo podočnjake dermatolozi se upravljaju i prema njihovoj boji. Ako su plavičasti, ružičasti ili crvenkasti, onda je razlog u krvnim sudovima, ukoliko su smeđe boje, onda u koži postoji višak melanina, što je možda i najređi uzrok.

Dermatolog, međutim, ističe da su podočnjaci najčešće posledica istanjivanja potkožnog (masnog) tkiva sa starenjem. To je i razlog što ljudi s kesama ispod očiju često deluju umorno.

Međutim, podočnjaci mogu biti i rezultat nenaspavanosti.

foto: Stock

- Kese ispod očiju mogu nastati i usled edema, tj. oticanja -objašnjava stručnjak. A ponekad nam je koža ispod očiju naduvenija nego obično kada se probudimo. I slana hrana može da dovede do oticanja očiju, pa ako ste pred spavanje jeli slani pomfrit, nemojte da se iznenadite ako se probudite s kesama ispod očiju.

foto: Stock

I izlaganje ultraljubičastom zračenju pojačava problem, baš kao i stres, alkohol i pušenje, mada nijedna od ovih tvrdnji nije naučno dokazana. Iskustvo pokazuje da on može biti posledica alergije, koja nas nagoni da trljamo oči ili da nam oči suze, barem kada je reč o kratkoj, prolaznoj pojavi podočnjaka.

Budući da je reč o prolaznoj pojavi, zbog ogromnog broja mogućih razloga, kao i zbog toga što je većina dermatologa doživljava kao primarno kozmetički i estetski problem, nema dovoljno naučnih istraživanja koja bi pružila zadovoljavajuće informacije o efikasnom lečenju.

(Espreso.co.rs / Bbc/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.