OVO SU PRVI SIMPTOMI KAMENA U ŽUČI: Čim ovo osetite OVU STVAR, trk kod lekara, ODMAH!
Kamen u žuči ima veliki deo populacije, Foto: Profimedia

NEMOJTE IGNORISATI

OVO SU PRVI SIMPTOMI KAMENA U ŽUČI: Čim ovo osetite OVU STVAR, trk kod lekara, ODMAH!

Žučni kamenci su češći kod žena, a faktori koji utiču na njihov nastanak su pretilost, genetika, loša prehrana i starija životna dob

Objavljeno:

Veliki deo populacije pati od žučnih kamenaca, što možemo “zahvaliti” nezdravom načinu života i lošoj prehrani.

Što su žučni kamenci?

Žučni kamenci su kristali u žučnom mehuru ili žučnim vodovima koji nastaju iz žuči, ukoliko ona sadrži više holesterola, ali se ne može razgraditi. Holesterol postaje netopiv i taloži se, stvarajući žučne kamence. Drugi uzrok nastanka žučnih kamenaca je nepotpuno pražnjenje mehura.

Žučni kamenci su češći kod žena, a faktori koji utiču na njihov nastanak su pretilost, genetika, loša prehrana i starija životna dob, piše rtl.hr.

foto: Printscreen

Simptomi žučnog kamenca

Potrebno je oko osam godina kako bi se razvili simptomi žučnog kamenca. Najčešći simptom žučnog kamenca je nepodnošljiva bol koju karakteriše nagla pojava, isprekidanost i oštrina, a takva vrsta boli naziva se bilijarna kolika.

Pojavljuje se u predelu srednjeg ili gornjeg desnog dela stomaka, može se širiti prema desnom pazuhu i traje nekoliko sati. Može biti popraćena povišenom telesnom temperaturom, groznicom i povraćanjem.

Simptomi žučnog kamenca ostaju nevidljivi sve dok on stoji u žučnom mehuru, ali kad se krene kretati i začepe žučni vod, dolazi do bolova.

foto: Printscreen

Lečenje

Osobe koje imaju kamence u žučnom mehuru koji im ne uzrokuju bolove, ne trebaju lečenje. Ukoliko bolovi postoje treba pripaziti na prehranu i izbegavati masnu hranu.

Ako ta vrsta dijete ne pomogne, lečnik će predložiti hirurško uklanjanje žučnog mehura ili otapanje i mrvljenje žučnih kamenaca.

Ukoliko žučni kamenac završi u žučnim vodovima, može izazvati komplikacije te je potrebno njegovo uklanjanje. To se čini hirurškim zahvatom ili endoskopskom retrogradnom kolangiopankreatografijom (ERCP) koja je učinkovita u 90 posto slučajeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.