AKO OSETITE TUPU BOL U DONJEM DELU LEĐA, VEROVATNO JE OVO UZROK: Ovo stanje može da izazove komplikacije!
Ne zanemarujte bol u leđima, Foto: Profimedia

problemi s organima

AKO OSETITE TUPU BOL U DONJEM DELU LEĐA, VEROVATNO JE OVO UZROK: Ovo stanje može da izazove komplikacije!

Nije jasno što uzrokuje jednostavne bubrežne ciste i važno je naglasiti da jednostavne bubrežne ciste nisu iste kao ciste koje nastaju od policistične bolesti bubrega

Objavljeno:

Bubrežne ciste su okrugle ili ovalne vrećice ispunjene tečnošću koje se formiraju pojedinačno ili u većem broju u ili na bubrezima.

Mogu biti povezane s ozbiljnim poremećajima, ali češće su takozvane jednostavne pojedinačne nekancerozne ciste koje retko uzrokuju komplikacije.

Nije jasno što uzrokuje jednostavne bubrežne ciste i važno je naglasiti da jednostavne bubrežne ciste nisu iste kao ciste koje nastaju od policistične bolesti bubrega. Normalno, bubrezi filtriraju štetne tvari i tečnosti iz krvi, a kod osoba s policističnim bubrezima, oni postaju uvećani s više cista koje ometaju normalnu bubrežnu funkciju. To ponekad može dovesti do otkazivanja bubrega i potrebe za dijalizom ili transplantacijom bubrega. Jednostavne bubrežne ciste često se otkriju tokom ultrazvuka koji se sprovodi radi nekih drugih stanja, kao nor praćenja trudnoće. Jednostavne bubrežne ciste koje ne uzrokuju nikakve teškoće ili simptome obično ne zahtevaju lečenje. Ako jednostavna bubrežna cista naraste dovoljno veliko, simptomi mogu uključivati:

Tupa bol u leđima ili u predelu slabina

Temperatura

Bol u gornjem delu trbuha

U slučaju navedenih simptoma treba zatražiti lekarsu pomoć.

Uzroci, faktori rizika i moguće komplikacije

Nije jasno što uzrokuje jednostavne ciste bubrega. Jedna teorija sugerira da se razvijaju kada površinski sloj bubrega oslabi i formira vrećicu (divertikulu). Vrećica se zatim napuni tečnošću, pa se i razvije u cistu. Rizik od jednostavnih cista na bubrezima povećava se sa starenjem, iako se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi. Jednostavne bubrežne ciste češće su kod muškaraca.

Bubrežne ciste mogu povremeno dovesti do komplikacija, uključujući:

  • Infekcija - bubrežna cista se može inficirati uzrokujući vrućicu i bol.
  • Puknuće - cista na bubrezima koja pukne uzrokuje jake bolove u leđima ili slabinama.
  • Zastoj mokrenja - cista bubrega koja ometa normalan protok urina može dovesti do oticanja bubrega (hidronefroza).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/MissZdravlje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.