CEO SVET POLAŽE NADE U OVU VAKCINU: Ipak, ruski virusolog je skeptik, upozorava na ovu stvar
Foto: Ilustracija, EPA-EFE/Andre Borges

biće besplatna i dobrovoljna

CEO SVET POLAŽE NADE U OVU VAKCINU: Ipak, ruski virusolog je skeptik, upozorava na ovu stvar

Potrebno je vreme da se dokaže efikasnost vakcine

Objavljeno:

Ministarstvo zdravlja Rusije potvrdilo je da će 12. avgusta biti registrovana prva u svetu vakcina protiv kovida 19, koju je napravio moskovski institut mikrobiologije "Nikolaj Gamaleja".

Prethodno su ispitivanja sprovedena na dobrovoljcima u vojnoj bolnici "Burdenko", kao i u Institutu pri moskovskom medicinskom institutu "Sečenova".

Interesantno je da jedan broj uglednih ruskih profesora i eksperata, među njima i šef katedre mikrobiologije, virusologije, imunologije Sečenovskog medicinskog univerziteta Vitalij Zverev, tvrdi da ne treba žuriti u davanju ocena da je vakcina efikasna. Glavni razlog za to je premali uzorak ljudi koji su je dobili.

Akademik Zverev, koji je ujedno i direktor Instituta za vakcine "Mečnikova", objašnjava da je potrebno vreme da se dokaže efikasnost vakcine.

- Proces istraživanja vakcine se ne može skraćivati. U Rusiji je ona u prvoj fazi ispitana na dvadesetak dobrovoljaca, a to je malo da bi se davali zaključci o njenoj efikasnosti. U Kini je u prvoj fazi učestvovalo 500 dobrovoljaca - kaže Vitalij Zverev. I zato ne treba žuriti sa vakcinacijom prve grupe kojima je ona namenjena, a to su između ostalih i lekari.

Po akademikovom mišljenju, postoje dve vrste rizika zbog žurbe. Mogu se pojaviti do sada nepoznati efekti vakcine posle šest meseci ili godinu dana. Drugo, nema nikakvih dokaza ni informacija o tome koliko će trajati imunitet.

U Institutu "Nikolaj Gamaleja", koji je napravio vakcinu protiv virusa korona, zamenik direktora za naučni rad i mikrobiolog Denis Logunov objašnjava da je vakcina brzo napravljena jer su se već tri godine bavili vakcinom protiv virusa MERS, koji je sličan SARS-Kov2. A takozvanu vektornu vakcinu su odabrali zato što je ona bezbedna i efikasna.

- Sumnje da će imunitet stvoren vakcinom opadati s vremenom su preuranjene. To što će se smanjivati broj antitela, ne znači da će imunitet protiv korone nestati - kaže Logunov.

Za žurbu oko registracije i "avansno" hvaljenje efikasnosti ima više razloga. Prvi je želja da se zaustavi kovid 19 i smanji strah kod građana. Ali postoje i drugi razlozi koji su vezani za naučni prestiž jer je važno u kojoj državi će vakcina prva da se pojavi, a tu je i pozamašan finansijski efekat.

Za razliku od Amerikanaca, čija će vakcina biti najskuplja (oko 50 dolara), i gde će biti potrebne dve doze, ruska vakcina će biti jeftina i građani Rusije će je dobijati besplatno i dobrovoljno. Da bi proširili tržište, ruska vakcina će se uskoro testirati u Turskoj i još nekoliko arapskih zemalja kao i u Južnoj Americi. Ako se pokaže efikasnom, ona će se po licenci tamo i proizvoditi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.