AKO STAVLJATE LUBENICU U FRIŽIDER, pravite grešku astronomskih razmera, evo i ZAŠTO
Pažljivo postupajte sa namirnicama, Foto: Printscreen Youtube

držanje hrane

AKO STAVLJATE LUBENICU U FRIŽIDER, pravite grešku astronomskih razmera, evo i ZAŠTO

Niske temperature mogu oslabiti ukus paradajza i dati mu brašnastu teksturu, stoga ga je najbolje čuvati izvan frižidera i konzumirati kada su sobne temperature.

Objavljeno:

Leto je, vruće je, i možda pomišljate na to da je sve namirnice najbolje staviti u frižider i čuvati ih na hladnom. Ali nije tako jednostavno; dok je za čuvanje neke hrane frižider obavezan, drugoj će napraviti više štete nego koristi. Pogledajte kojim je namirnicama bolje izvan frižidera.

Hladna lubenica ima lošiji ukus

Umesto da se borite pronaći mesta za lubenicu u frižideru, čuvajte je na kuhinjskom šanku ili ploči. Znamo da je hladno osveženje bez premca, ali isto tako, najbolje zadržava ukus na sobnoj temperaturi, a tako ćete sačuvati i najviše hranjivih i korisnih materija u njoj (možete je rashladiti u hladnoj vodi). Lubenicu čuvajte u frižideru samo ako ste je razrezali ili narezali, a i tada najduže dva dana. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranjivih materija.

Banane sazrevaju na sobnoj temperaturi

I banane najbolje drže ukus na sobnoj temperaturi, a tako će i najbolje sazreti (jer beru se zelene). Niske temperature usporavaju zrenje, a ubrzavaju truljenje - vlažno okruženje u frižideru pospešiće propadanje banana.

Krompirima propada skrob

U redu je čuvati krompire na hladnom - jer ako im je pretoplo, propašće - ali u frižideru je isuviše hladno za njih. Niske temperature uništiće skrob, pa će krompir dobiti mrvičastu teksturu, a meso mu može mestimično potamneti do smeđe, pa i do crne boje. Hladno i mračno mesto (ostava, podrum) najbolje je za čuvanje krompira.

U frižider ide samo narezani luk

Frižider ne čuva niti svežinu luka. Mračna i prohladna mesta najbolja su za čuvanje luka, ali u vlagi kakva vlada u frižideru vrlo brzo će postati mekan i ubuđati se. Ako je prerezan ili narezan, možete ga čuvati dan-dva u frižideru.

Pravila za beli luk

Ako ste primetili da je beli luj počeo puštati klice, znači da ga ne čuvate dobro. Držite ga na suvom mestu kako biste sprečili pojavu plesni. Ako je mekan, znači da se počeo kvariti. Narezane i usitnjene čenove belog luka možete u čvrsto zatvorenim posudicama čuvati u frižideru do dve nedelje.

Nema straha da će se med pokvariti

Možda rashlađeni med posebno privlači ljubitelje slatkog, ali ova namirnica se sigurno neće pokvariti, pa ga slobodno držite u tegli na sobnoj temperaturi. Tako će najbolje zadržati i svoju gustinu i kvalitet. Niske temperature podstaćiće brzu kristalizaciju i stvrdnjavanje meda; znamo da kristalizovani med nije izgubio na kvalitetu, ali biće primamljiviji za jelo ako nije pun šećernih kristala.

Paradajzu je najbolje na šanku ili prozorskoj dasci

Niske temperature mogu oslabiti ukus paradajza i dati mu brašnastu teksturu, stoga ga je najbolje čuvati izvan frižidera i konzumirati kada su sobne temperature. Ako nije još sazreo, stavite ga na prozorsku dasku da ubrzate proces. Ako je već prezreo, stavite ga u frižider, da usporite proces, ali ne računajte da će se u toj fazi dugo održati.

Kečapu je mesto u ostavi

Kečap ne treba čuvati u frižideru, jer je zbog visokog sadržaja sirćeta potpuno siguran i svež i na sobnoj temperaturi. Dakle, izbor je šank ili ostava.

Hleb će se u frižideru osušiti

Frižider ne odgovara ni hlebu - u njemu će se vrlo brzo osušiti i pobuđati. U kuhinjskom ormariću hleb, zavisno od vrste, može potrajati nekoliko dana, ali najduže ga možete sačuvati u zamrzivaču (tri do šest meseci) u kome neće izgubiti svežinu.

Čokoladne kremovi postaju lošiji u frižideru

Čokoladni kremovi najbolje će održati ukus i mazivost na sobnoj temperaturi. U frižideru će postati grudvasti, teško će se mazati i ukus će im biti lošiji.

Jabuke će sazresti u kuhinji i učiniti je lepšom

Jabuke se mogu dosta dugo održati na sobnoj, odnosno kuhinjskoj temperaturi. Ako vam potraju duže od dve nedelje, stavite ih u frižider kako biste im još malo produžili trajanje. Bez obzira gde ih čuvate, svakih nekoliko dana ih proberite i uklonite one koje su počele truliti.

Maslinovo ulje uz začine

Maslinovo ulje najbolje će se očuvati na sobnoj temperaturi. U frižideru će izgubiti na kvalitetu i ukusu i dobiće ljigavu teksturu. Idealno mu je suvo mesto, poput kuhinjskog ormara u kojme držite i začine

Frižider kvari ukus orašastom voću i kafi

Orašasto voće, poput oraha, badema, lješnika..., najbolje je čuvati u čvrsto zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, odnosno u ormaru ili ostavi. Tako će najbolje održati svežinu. Hladnoća u frižideru uništiće im ukus, a ako su plodovi oljušteni navući će na sebe mirise i arome ostale hrane iz frižidera.

Isto vredi i za kafu: zrnca čuvajte u ostavi ili ormaru u čvrsto zatvorenoj posudi. Mesto im nije u frižideru, jer će im se zbog vlage tamo promeeniti ukus, a isto će se dogoditi i mlevenoj kafi.

Breskve i kompanija

Ako čekate da breskve, nektarine, šljive ili marelice sazru samo ih ostavite na kuhinjskom šanku. Ako su već duže vani, možete ih premestiti u frižider gde će potrajati još koji dan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.