LEK PROTIV KORONE MOŽE DA SE KUPI U SRPKIM APOTEKAMA: Košta 481 dinar, ali ovo je uslov da bi došli do njega!
Prošetali smo Beogradom i proverili da li ovaj lek može da se nađe i kod nas, Foto: Printscreen

deksametazon

LEK PROTIV KORONE MOŽE DA SE KUPI U SRPKIM APOTEKAMA: Košta 481 dinar, ali ovo je uslov da bi došli do njega!

Od jutros svi pitaju za taj lek koji je sintetski kortikosteroid i najviše se koristi u terapiju autoimunih bolesti, poput lupusa

Objavljeno:

Deksametazon, jeftin i lek dostupan i u Srbiji, mogao bi da pomogne u lečenju KOVID-19 infekcije, pokazuju najnovija istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji. Prve studije pokazuju da ovaj kortikosteroid spasava živote pacijentima sa težom kliničkom slikom.

Prošetali smo Beogradom i proverili da li ovaj lek može da se nađe i kod nas. I našli smo ga, košta 481 dinar i može se dobiti isključivo uz lekarski recept ili izveštaj lekara specijaliste.

- Od jutros svi pitaju za taj lek koji je sintetski kortikosteroid i najviše se koristi u terapiju autoimunih bolesti, poput lupusa. Svakom lepo objasnimo da on nije u slobodnoj prodaji i da je to lek koji pacijenti nikako ne bi smeli da uzimaju na svoju ruku, čak i kada bi mogli da ga kupe u apoteci po ceni od 481 dinar, koliko kod nas košta – rekla nam je apotekarka u jednoj beogradskoj apoteci.

Međutim, spomenuti lek, pokazuje istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijentima obolelim od KOVIDA-19 koji su završili na respiratoru. Za one koji su bili na kiseoniku, smrtnost je smanjena za petinu. Međutim, efekat ovog leka na blaže stadijume bolesti nije bio značajan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.