PROVERITE DA LI ZUBE PERETE PRAVILNO! Evo zašto PASTU možete odmah da bacite
ilustracija, Foto: preentscreen

proverite svoju higijenu

PROVERITE DA LI ZUBE PERETE PRAVILNO! Evo zašto PASTU možete odmah da bacite

U ustima živi 700 bakterija, virusa i gljivica i svaki naredni je višak. Dobra oralna higijena važna je ne samo za zdravlje usta i zuba, već i za sveukupno zdravo stanje organizma

Objavljeno:
  • 1

Specijalista parodontologije i oralne medicine dr Ana Pucar, iz Klinike za parodontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu, objašnjava da je usna duplja stanište ogromnog broja mikroorganizama, pre svega bakterija, ali i virusa, gljivica ili kvasnica. Smatra se da ih u kompleksnoj oralnoj flori ima više od 700 različitih vrsta, što nije konačan broj.

- Ukoliko se higijena ne obavlja na redovan i valjan način, mikroorganizmi će postati toliko brojni da će u jednom momentu “slomiti” odbrambenu moć usne duplje i dovesti do nastanka karijesa i parodontopatije, najčešćih bolesti - upozorava dr Pucar.

Za ovakvo moguće loše stanje mi smo odgovorni. Kod kuće treba dvaput dnevno da peremo zube ili da eventualno u tome pomažemo deci.

- Oralna higijena podrazumeva mehaničko uklanjanje naslaga sa površine zuba i za to koristimo četkicu za zube, interdentalne četkice, interdentalne čačkalice, zubni konac i zubne tuševe kaže doktorka Pucar.

Četkica važnija od paste!

Paste za zube i vodice za ispiranje su takozvana pomoćna sredstva. To znači da zube možemo i bez njih da operemo, ali će pranje svakako biti efikasnije ako ih koristimo.

Higijena međuzubnih prostora je možda i važnija od uobičajenog pranja zuba. Zapravo, spoljašnje i unutrašnje površine se donekle čiste žvakanjem hrane, radom jezika, usana i obraza. Međutim, prostori između zuba su zaštićeni od ove vrste higijene, pa mikroorganizmi mogu nesmetano da se razvijaju.

Upravo najveći broj problema sa zubima kod odraslih i počinje baš iz međuzubnih prostora. Najčešće se javlja upala desni, odnosno gingivitisi, parodontopatije i bočni karijesi. Zato vodice za ispiranje nikako ne smeju da budu zamena za mehaničko čišćenje.

- Neophodno je staviti pod kontrolu unošenje šećera i drugih ugljenih hidrata, grickalica, a ovo se posebno odnosi na decu, jer ćete završiti na stomatološkoj stolici sa gomilom novootkrivenih kvarova zuba - ističe dr Pucar.

Nekada se preporučivalo čišćenje jezika, ali su studije pokazale da posle dvadesetak minuta mikroorganizmi ponovo nasele njegovu površinu. Uz to, veliki broj osoba povredi sluznicu agresivnim čišćenjem. Priroda je, zapravo, sama uredila čišćenje jezika, žvakanjem čvrste hrane i trenjem jezika o površine zuba i nepca.

Za čišćenje se nikako ne sme koristiti troprocentni hidrogen, jer može da dovede do ozbiljnog remećenja ravnoteže oralne flore. Kao posledica javiće se obložen jezik sa uvećanim papilama koje izgledaju kao trava, a može da se preboji i u tamnu boju, stanje poznato kao crni jezik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media