USKRŠNJA JAJA SU TIHI UBICA: Evo koliko dana smete da ih jedete, a da se ne otrujete!
Usršnja jaja, Foto: Dragana Udovičić

samo pažljivo

USKRŠNJA JAJA SU TIHI UBICA: Evo koliko dana smete da ih jedete, a da se ne otrujete!

Tvrdo kuvana jaja se brže kvare od svežih, jer se kuvanjem opere zaštitni omotač, ogolivši tako pore na ljusci i otvorivši ih za ulazak bakterija

Objavljeno:

Sigurno niste pojeli sva jaja koja ste pripremili za Uskrs, a verovatno ste neka i dobili, pa ih sada imate više nego što ste planirali.

Ukoliko se adekvatno čuvaju, tvrdo kuvana jaja se mogu jesti nekoliko dana, bez straha od eventualnog trovanja.

Tačnije, kako nutricionisti navode, barena jaja možete jesti sedam dana od dana kuvanja. Mogu da stoje i van frižidera, ali se ipak preporučuje da ih držite na hladnom mestu, pa i u frižideru.

Kako da procenite da li je jaje sveže?

Sveže jaje se teže ljušti od onog koje je staro sedam do deset dana. U času sa vodom ubacite sveže jaje. Ukoliko padne na dno ili je užim delom okrenuto ka gore, sveže je, a ukoliko pluta, trebalo bi ga baciti jer je pokvareno. Jaje koje se nalazi negde na sredini vode, može se koristiti, mada nije u potpunosti sveže.

Tvrdo kuvana jaja se brže kvare od svežih, jer se kuvanjem opere zaštitni omotač, ogolivši tako pore na ljusci i otvorivši ih za ulazak bakterija.

Jaja su veoma ukusan i hranljiv obrok. Sadrže proteine i veliki broj vitamina i minerala, te mogu da u potpunosti zamene meso. Lako su svarljiva i relativno su niske kalorijske vrednosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.