SAVETI LEKARA: Ovo je količina jaja koju smete da pojedete dnevno!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

ne preterujte

SAVETI LEKARA: Ovo je količina jaja koju smete da pojedete dnevno!

Neki tvrde da su štetna po zdravlje zbog visokog sadržaja holesterola, dok drugi ukazuju na bogatstvo hranljivih materija

Objavljeno:

Stručnjaci se već godinama imaju različita mišljenja o tome koliko je jaja sigurno konzumirati u toku jedne nedelje.

Neki tvrde da su štetna po zdravlje zbog visokog sadržaja holesterola, dok drugi ukazuju na bogatstvo hranljivih materija u toj namirnici. Jedno je sigurno: nema razloga da ih zaobilazite.

– Prosečna osoba može bez problema da unosi dva jaja dnevno – rekla je nutricionistkinja Keri Gans, a prenosi Avaz.

Istraživanja su pokazala da su osobe koje su jele tri jaja dnevno dok su bile na strogoj dijeti uspele da postignu bolje rezultate u gubljenju kilograma.

Kako je Uskrs vreme kada se sprema najviše jaja, to je i period kada ih jedemo nešto više nego obično. Ipak, doktori upozoravaju da ne bi trebalo da unosimo više od tri komada dnevno!

Žumance sadrži čak 90 posto kalcijuma, gvožđa, fosfora, cinka, vitamina B1, B6 i B12, folata i panototenske kiseline od ukupne količine u jajetu. Još jedna prednost jajeta je u visokom sadržaju proteina i to kompletnih, koji pružaju sve aminokiseline potrebne za opstanak. Takođe, tu su i vitamini rastvorljivi u mastima, poput A, D i E.

Za većinu ljudi, jaja ne predstavljaju rizik od rasta holestorola u krvi i srčanih bolesti, jer imaju nizak nivo zasićenih masti.

Ipak, osobe koje imaju dijabetes, visok holesterol ili srčano oboljenje trebalo bi da ograniče unos jaja, jer moraju voditi računa da unos holesterola u toku dana ne pređe 200 mg (žumance sadrži 100 mg).

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.