OVE OSOBE SE LAKŠE ZARAZE KORONOM OD DRUGIH: Otkrivena još jedna rizična grupa!
Osobe sa alergijama su osetljivije, Foto: Shutterstock

moraju da se paze

OVE OSOBE SE LAKŠE ZARAZE KORONOM OD DRUGIH: Otkrivena još jedna rizična grupa!

Stručnjaci upozoravaju da alergije mogu da utiču na disajni sistem i učiniti ga krhkijim

Objavljeno:

U vreme kada pandemija koronavirusa u mnogim evropskim zemljama dostiže svoj vrhunac, počinje i sezona alergija.

Stručnjaci upozoravaju da alergije mogu da utiču na disajni sistem i učiniti ga krhkijim, zbog čega bi se oni skloni alergijama mogli lakše zaraziti koronavirusom ili razviti teže simptome, piše CNN.

- Kada dobijete alergiju, u telu dolazi do upalnih procesa. Na primer, ako ste alergični na polen i udahnete ga kroz nos, on će vas početi svrbeti. Curiće vam iz nosa i doći će do drugih manjih upala koje mogu oslabiti imunitet i olakšati prodor virusu Covida-19 - rekla je doktorka Lejki Vrajt , koja je na specijalizaciji za alergije i imunologiju u Brighamu u bolnici u Bostonu.

- Ako umanjite stvaranje sluzi ili drugih upala, to će pomoći telu da se lakše nosi s nekim drugim bolestima, poput neke virusne bolesti, koja bi, takođe stvorila upalu - rekao je pedijatar Met Dogherti specijalista za lečenje astme i alergije kod dece u medicinskoj ustanovi "Esse Health" u Sent Luisu.

Ako ste skloni alergijama za vreme proleća, stručnjaci smatraju kako bi bilo dobro da što pre preduzmete mere opreza kako biste održali pluća zdravima.

- Pokušajte se što manje izlagati uzročnicima alergija i počnite uzimati lekove već sada kako biste umanjili simptome alergije što je više moguće i time sprečili stvaranje sluzi ili nastajanje upala - preporučio je Dogherti.

(Espreso.co.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.